Hlavní obsah

Ředitelka Českého centra Kyjev: Ukrajincům nabídneme i kurzy češtiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomáháme při evakuaci, nabídneme kurzy češtiny zdarma. Rusové demonstrující proti válce jsou velmi odvážní, hrozí jim dlouhé vězení, popsala Právu Radka Rubilina, ředitelka Českého centra Kyjev, která je momentálně v ČR.

Foto: archiv Radky Rubiliny

Radka Rubilina, ředitelka Českého centra Kyjev

Článek

Na jaké pomoci Ukrajině a uprchlíkům se nyní podílíte?

Nyní energii soustředíme na rychlou evakuační pomoc našim zaměstnancům a partnerům z oblasti nejrůznějších kulturních institucí, se kterými jsme spolupracovali mnoho let. Od hranic jim nabízíme asistenci s dopravou do různých míst po celé ČR podle nabízených kapacit ubytování.

Pomáháme také u evakuačních vlaků ČD.

Pro naše partnery, kulturní tvůrce, máme i rychlou finanční pomoc, aby si mohli koupit základní věci, oblečení. To je necelých 25 tisíc korun.

Ukrajinské děti se nemusejí hned hlásit do škol a školek, oznámilo MŠMT

Věda a školy

Pomáháme také u evakuačních vlaků ČD, v ukrajinském Čopu do každého vlaku posíláme za centrum dobrovolníka, který se domluví, koordinuje nakládku, nástup lidí. Z dlouhodobější pomoci jsou to třeba bezplatné kurzy češtiny pro Ukrajince, kteří přijedou.

Jak proběhla vaše evakuace z Kyjeva?

Jako příspěvková organizace ministerstva zahraničních věcí máme diplomatické pasy. Ta evakuace proběhla včas asi pět dní před tím, než na Kyjev dopadly první rakety, bez problémů jsme odjeli s rodinou se psem do Lvova a přes hranice.

Seznam.cz dá na podporu ukrajinských uprchlíků v Česku sto milionů korun

Internet a PC

Ve srovnání s naléhavými problémy našich zaměstnanců, kteří neodjeli včas, je to jak vzpomínka na minulé století, kdy jsme chodili do kaváren a dostali jsme nenadálou SMS, které jsme ani nerozuměli, že se máme sbalit a odjet. Hudrovali jsme a nechtěli jsme odjíždět. Měli jsme veliké štěstí.

České centrum Kyjev je kulturní centrum, vy jste mimo jiné odbornice na ruskou literaturu. Máte informace či nějaké konkrétní příklady, že třeba ruští spisovatelé kritizují invazi?

Ano, podporu z Ruska vnímáme. Denně tam probíhají demonstrace proti válce. Mluvíme o jednotkách lidí, kteří najdou odvahu a na ulici vyjdou, protože jsou okamžitě zatýkáni. Vyjádření solidarity s Ukrajinou je tam nyní považováno za teroristický akt a hrozí jim až 20 let vězení. Takže musí být velmi stateční, ostatní se bojí a vůbec se tomu nelze divit.

Ředitelka školy: Popisují nám, že je to ještě horší, než vidíme ve zprávách

Věda a školy

Objevil se otevřený dopis asi 600 ruských umělců a vědců. Třeba ředitelka Moskevského státního divadla Vsevoloda Mejercholda Elena Kovalskaja dokonce na protest rezignovala ze svého postu. Nevím, co s ní teď je, zda ze země utekla, nebo tam ještě je. Rapper Oxxxymiron zrušil na protest všechny své koncerty.

Rusko míří na další ukrajinskou jadernou elektrárnu

Evropa

Jako dnes řešíme ukrajinské uprchlíky, obávám se, že do měsíce budeme řešit uprchlíky z Ruska a budou to právě ti lidé, kteří solidaritu vyjádřili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám