Hlavní obsah

Posádka nové lodi Crew Dragon stále neví, kolik času na ISS stráví

– Washington

Astronauti americké vesmírné agentury NASA Robert Behnken a Douglas Hurley stále ještě nevědí, jak dlouho budou na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), až na ní koncem května přistanou s novou lodí Crew Dragon společnosti SpaceX. Půjde o první let amerických astronautů do kosmu americkou lodí vypuštěnou z území USA od ukončení programu raketoplánů v roce 2011.

Foto: Profimedia.cz

Astronauti Behnken (vlevo) a Hurley o Crew Dragonu

Článek

Představitelé NASA podle serveru Spaceflight Now již řekli, že oba astronauti, kteří získali zkušenosti s lety do vesmíru už v raketoplánech, mohou na ISS pracovat jeden až čtyři měsíce.

Doba pobytu na orbitálním komplexu bude záviset především na tom, jak dobře budou v drsném kosmickém prostředí fungovat solární panely Crew Dragonu.

Na podzim poletí astronaut NASA na ISS ruským Sojuzem. Za 90 milionů dolarů

Věda a školy

„Minimální doba trvání mise je skutečně přibližně jeden měsíc a maximální 119 dní,” citoval Spaceflight Now Stevea Stiche, zástupce ředitele programu komerčních letů posádek NASA.

Demonstrační let s posádkou

Testovací let lodi Crew Dragon s posádkou na ISS - jehož start je stanovený na 27. května ve 22:33 SELČ - bude prvním vypuštěním astronautů na oběžnou dráhu z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě od července 2011. Tehdy se vydal raketoplán Atlantis na poslední let v rámci programu raketoplánů.

Astronauti jdou před cestou na ISS do karantény. Po devíti letech odstartují z Floridy

Věda a školy

Pokud se termín startu 27. května dodrží, měl by Crew Dragon autonomně přistát na orbitálním komplexu 28. května v 17:39 SELČ.

Hlavním cílem demonstračního letu lodi Crew Dragon, označovaného jako Demo-2 či DM-2, je především prověřit fungování této komerční pilotované lodě i s astronauty na palubě. První, šestidenní testovací let na ISS bez posádky, Demo-1, loď úspěšně podstoupila už loni v březnu.

NASA misi prodloužila

Původně se plánovalo, že Behnken a Hurley na vesmírné stanici stráví nanejvýš pár týdnů. NASA se ale rozhodla misi Demo-2 prodloužit. Vedl ji k tomu výhled několika měsíců s pouze jedním jejím astronautem na ISS, což by limitovalo možnosti oprav a údržby vně stanice a také omezilo vědecké experimenty prováděné na oběžné dráze.

Proto NASA nyní zamýšlí ponechat Behnkena a Hurleyho ve vesmíru až čtyři měsíce.

Foto: SpaceX

Astronauti Hurley (v popředí) a Behnken během simulace letu

V současné době je na vesmírné stanici jen tříčlenná posádka. Tvoří ji americký astronaut Christopher Cassidy, který je aktuálním velitelem komplexu, a ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner. Tato trojice na ISS přiletěla 9. dubna.

Na ISS dorazila nová posádka, termín startu se neodložil

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám