Hlavní obsah

Astronauti jdou před cestou na ISS do karantény. Po devíti letech odstartují z Floridy

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a společnost SpaceX pokračují v přípravě letu lodi s posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podle plánu a bez ohledu na epidemii koronaviru. Sdělil to šéf NASA Jim Bridenstine. Start je naplánován na 27. květen, půjde o první vzlet astronautů z floridského Kennedyho vesmírného střediska za posledních devět let. Obvykle je do kosmu vynášejí ruské Sojuzy z Kazachstánu.

Foto: SpaceX

Astronauti Hurley (v popředí) a Behnken během simulace letu

Článek

Oba astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley půjdou na týden a půl před startem do karantény.

Bridenstine vyzval všechny Američany, aby zůstali doma a nepokoušeli se na Floridu přijet osobně, protože to není v době epidemie bezpečné. Při kosmických startech se většinou u Kennedyho střediska na mysu Canaveral a na blízkých plážích shromáždí davy lidí.

Na ISS dorazila nová posádka, termín startu se neodložil

Věda a školy

„Přejeme si, aby byli všichni v bezpečí. Žádáme proto, aby lidé nejezdili do Kennedyho střediska, a věřte mi, že mne zarmucuje, když to říkám. Hrozně bych si přál, aby to mohlo být velkolepé,” řekl Bridenstine. Vyzval lidi, aby start sledovali na televizních obrazovkách nebo online.

První pokus SpaceX vyslat lidi do kosmu

Jak upozornila agentura AP, start bude prvním pokusem vyslat astronauty do vesmíru v projektu, na němž se podílí soukromá společnost. Prezidentka SpaceX Gwynne Shotwellová podobně jako Bridenstine řekla, že je škoda, že start nebude moci více lidí sledovat přímo na Floridě. „Budeme spolu víc duševně než fyzicky,” poznamenala.

Tato společnost založená miliardářem Elonem Muskem a rovněž úřad NASA už nyní omezily počet lidí, kteří se pohybují v blízkosti obou astronautů. Všichni, kdo s nimi přijdou do styku, musejí mít roušky a rukavice a kontroluje se jim teplota. Astronauti se vyhýbají téměř všemu kromě výcviku.

Z ISS se na Zemi vrátili dva Američané a jeden Rus

Věda a školy

Hurley uvedl, že je zklamaný, že příbuzní a přátelé při startu nebudou moci být osobně, ale dodal, že tak, jak je to plánováno, je to nejlepší.

Karanténou si s Behnkenem projdou nejprve ve vesmírném středisku v Houstonu a pak na Kennedyho středisku. V kontrolních centrech budou zavedena ochranná opatření a personál NASA i SpaceX bude při startu i po celou misi muset dodržovat vzdálenost dvou metrů jeden od druhého a používat dezinfekci, roušky a rukavice.

Bridenstine také řekl, že je to podeváté v historii, kdy lidé poletí do vesmíru v novém typu kosmické lodi. Nyní jde o plavidlo Crew Dragon, které na oběžnou dráhu vynese raketa Falcon 9 patřící též SpaceX. „Děláme to uprostřed pandemie koronaviru, je to pro Spojené státy důležitá mise,” dodal.

Foto: SpaceX

Přistávací test lodi Crew Dragon z loňského prosince

Počítá se s tím, že Behnken a Hurley, kteří se na let připravovali dva roky, zůstanou na ISS v rozpětí jednoho až čtyř měsíců. Přesný rozvrh se bude odvíjet od příští mise. Loď Crew Dragon je schopná na oběžné dráze zůstat zhruba čtyři měsíce.

NASA zastavila pilotované lety v roce 2011, kdy zrušila program raketoplánů. Od té doby posádky na ISS a zpět přepravují ruské lodě Sojuz.

Na ISS přiletěly nové zásoby. Šlo o poslední cestu lodí Dragon

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám