Hlavní obsah

Na ISS dorazila nová posádka, termín startu se neodložil

• Aktualizováno
Novinky,

Z kazašského kosmodromu Bajkonur podle plánu v 10:05 SELČ odstartovala vesmírná loď Sojuz MS-16 s třemi novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), ruskými kosmonauty Anatolijem Ivanišinem a Ivanem Vagnerem a americkým astronautem Chrisem Cassidym. Nosná raketa Sojuz-2.1a poprvé vzlétla k ISS s lidmi, dosud vynášela jen náklad. K přistání lodi u stanice došlo po zhruba šesti hodinách cesty.

Záznam: Start nové posádky k ISSVideo: NASA TV

 
Článek

Od lodi Sojuz MS-16 se nedlouho po startu oddělil třetí raketový stupeň a loď s trojicí lidí na palubě se následně dostala na samostatnou dráhu k ISS.

K orbitálnímu komplexu se kosmické plavidlo Sojuz MS-16 s Cassidym, Ivanišinem a Vagnerem přiblížilo před čtvrtou hodinou odpoledne, u ISS podle ruské vesmírné korporace Roskosmos zadokovalo v 16:13 SELČ.

Noví členové posádky mají na stanici pak setrvat šest a půl měsíce, přesně 195 dní.

Původně měli s Chrisem Cassidym letět Nikolaj Tichonov a Andrej Babkin. Nakonec je ale (nikoli kvůli pandemii koronaviru) nahradili jiní dva kosmonauti z Roskosmosu, zmínění Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner, jelikož jeden z původní dvojice utrpěl podle agentury AP zranění oka.

Foto: Twitter Roskosmos

Raketa Sojuz-2.1a s lodí před startem.

„Nejbezpečnější místo na světě”

Cassidy se před opuštěním planety, která bojuje se šířením onemocnění covid-19, svěřil se svými smíšenými pocity.

Bude to divné, tvrdí astronaut, který v dubnu „upláchne” ze Země na ISS

Koronavirus

„To, co nebude v den startu normální, je, že jindy tam právě bývají davy lidí, kteří nás povzbuzují a plácají nás po zádech, když nastupujeme do autobusů, a hraje u toho hudba. A pak, když přijedeme do budovy, ve které se oblékáme do skafandrů, tak tam míváme manažery a rodinné příslušníky. I když bývají za sklem, tak tam jsou. Teď nic takového nebude. Budeme v téže místnosti, ale přes sklo budeme hledět jen do kamery. Bude to opravdu divné,“ vyznal se nedávno.

Foto: Twitter NASA Marshall

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

V současné situaci nicméně může znít skoro i lákavě opustit zamořenou Zemi do „bezpečí“ oběžné dráhy. Však i podle ruského kolegy Ivanišina se může ISS stát „nejbezpečnějším místem na světě”.

Doteď byla v laboratoři na oběžné dráze nějaký čas jen tříčlenná posádka: ruský kosmonaut Oleg Skripočka a američtí astronauti Jessica Meirová a Andrew Morgan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám