Hlavní obsah

Na maturitní obory SŠ se z ukrajinských uprchlíků hlásí zatím spíše jednotlivci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na střední školy v Praze se dosud přihlásili spíše jen jednotlivci z řad válečných uprchlíků z Ukrajiny. Důvodem jejich nízkého počtu jsou neznalost češtiny, chybějící znalosti v daných oborech či nedostatek kapacity škol. Někteří se i bez zvládnutí českého jazyka zařadili do tříd už v tomto školním roce. Ti, kteří by chtěli nastoupit ke studiu od září, ale budou muset porozumění češtině prokázat u přijímaček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Více než na maturitních oborech tak možná budou mít šanci uspět na učebních, kde bývají nároky nižší. Vše vyplývá z úterních vyjádření ředitelů škol.

Uprchlíci z Ukrajiny se budou moci hlásit na maturitní obory do 5. dubna, schválila vláda

Věda a školy

Váleční utečenci z Ukrajiny dostali do dneška, tj. do úterý 5. dubna, možnost se přihlásit k jednotným přijímacím zkouškám na maturitní obory středních škol. Zkoušky na čtyřleté obory budou 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 19. a 20. dubna. Standardní lhůta pro podání přihlášek k nim vypršela 1. března.

Celkově zatím Cermat eviduje 550 přihlášek

Podle Cermatu se do té doby přihlásilo 103 tisíc zájemců o maturitní obory, z toho 79 633 na čtyřleté obory a zbytek na šestiletá a osmiletá gymnázia. Od ukrajinských uprchlíků eviduje Cermat k úternímu poledni 550 přihlášek, jejich počet se ještě může změnit. Školy o nich mohou Cermat informovat do pátku 8. dubna.

Cermat: Na maturitní obory chtějí 103 tisíce žáků. Ještě zřejmě přibydou Ukrajinci

Věda a školy

Podle odhadu ministerstva školství by se ve středních školách mohlo vzdělávat kolem 25 tisíc Ukrajinců.

Podmínkou získání výučního listu pro učně není závěrečná zkouška z češtiny, zatímco u maturity je zkouška z češtiny povinná.

Kupříkladu podle informací ředitelky Zdeňky Bednářové z Gymnázia Budějovická v Praze 4 je ovšem zájem uprchlíků o jednotné přijímací zkoušky (JPZ) na jednotlivých školách v řádu jednotek žáků. Konkrétně na Gymnázium Budějovická, které nabízí osmiletý a šestiletý obor, se ke zkouškám nepřihlásil nikdo. Do vyšších ročníků podle ní škola přijala dosud tři Ukrajince. Dodala, že kapacita školy už je téměř zaplněná.

Od září na gymnázium? Téměř bez šance, soudí ředitelka

Dva ukrajinské uprchlíky zatím přijalo Gymnázium prof. Jana Patočky v Praze 1. Ani jedno z obou dětí podle ředitelky Jany Drake neumí česky.

„Nyní jsou z některých předmětů uvolněni a soustředí se hlavně na intenzivní výuku českého jazyka, od září by se měli zařadit do běžné výuky,“ zmínila s tím, že o jejich přijetí rozhodla na základě zkoušky z angličtiny a matematiky.

Jednotné přijímačky nemají být povinné, soudí organizace. MŠMT slibuje elektronické přihlášky

Věda a školy

Zájemců podle ní byly nižší desítky. Škola je vybírala jen do prvního ročníku, ve vyšších už nemá místo. Podle ředitelky obdržela také dvě zatím nekompletní přihlášky k JPZ. Drake se ale domnívá, že dostat se na gymnázia od září bude pro uchazeče z Ukrajiny téměř bez šance.

Ministerstvo chystá pro uprchlíky z Ukrajiny systém jazykových kurzů na středních školách

Věda a školy

V Česku chybí podpora, aby uprchlíci zvládli přijímačky na střední školy, upozorňují organizace

Věda a školy

Jako výraznou překážku u zkoušek vidí ředitelé hlavně češtinu, a to i při nahrazení testu pohovorem. Např. na Masarykově střední škole chemické v Praze 1 by podle jejího ředitele Jiřího Zajíčka musel uchazeč zvládnout rozhovor nad textem, ve kterém by se ověřilo zvládání alespoň minimální úrovně obecné češtiny a navíc přírodovědné a matematické terminologie v češtině.

Přijetí do vyšších ročníků škola neumožňuje kvůli zásadám bezpečnosti práce v chemických laboratořích. Ředitel zatím nezaznamenal ani žádné zájemce.

Středoškolská unie: Studenti požadují změnu maturit, většina z nich není připravená

Věda a školy

Na Střední průmyslové škole elektrotechnické Františka Křižíka v Praze 1 odradil uprchlíky převis uchazečů. „V okamžiku, kdy zjistili, že máme přihlášek 350 a můžeme vzít 120, tak volili někde nějakou větší jistotu,“ sdělil ředitel Miloš Kodad. K nástupu do vyšších ročníků jim podle něj chybí odbornost, jelikož vzdělávací systém na Ukrajině je odlišný.

Vláda schválila na začlenění ukrajinských školáků 5,2 miliardy korun

Věda a školy

Podle ředitele Střední odborné školy Jarov v Praze 9 Miloslava Janečka se zhruba polovina uprchlíků zajímá o učební obory, ve kterých podle něj budou mít větší šanci na přijetí i úspěšné dokončení. Poukázal na to, že podmínkou získání výučního listu pro učně není závěrečná zkouška z češtiny, zatímco u maturity je zkouška z češtiny povinná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám