Hlavní obsah

Scio: S přípravou na přijímačky jsou deváťáci lehce ve skluzu

Praha

K přijímacím zkouškám na střední školy půjde letos možná část deváťáků hůře připravená než v minulosti. Vyplývá to z výsledků tzv. přijímaček nanečisto, které každoročně pořádá společnost Scio. Naopak žáci 5. tříd, kteří se ucházejí o studium na víceletých gymnáziích, jsou letos na zkoušky připraveni podobně jako loni, informoval manažer komunikace společnosti Bohuslav Bohuněk.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Přijímací zkoušky na čtyřleté maturitní obory proběhnou 12. a 13. dubna a na šestiletá a osmiletá gymnázia 19. a 20. dubna.

Výkyvy v matematice

„U žáků devátých tříd to letos vypadá, jako by s přípravou byli v mírném skluzu. Ze srovnání jednotlivých termínů přípravných testů je ale vidět, že s blížícím se termínem zkoušek se jejich výsledky zlepšují,“ uvedl Lukáš Holík, který je zodpovědný za přípravu matematické části Přijímaček nanečisto.

Maturantům se od letoška prodlouží čas na didaktické testy

Věda a školy

Výkyvy ve znalostech deváťáků se podle něj týkají právě matematiky. Naopak úroveň přípravných testů z českého jazyka podle Bohuňka zůstává meziročně téměř beze změny.

Zatímco loni podle něj dělaly žákům největší problémy v matematice výpočty rovnic, letos jsou to hlavně konstrukční úlohy a úlohy s tělesy. „Potíže jim také činí abstraktní úlohy, jako jsou úpravy výrazů nebo logické úlohy,“ zmínil Bohuněk.

Tradiční kritika Cermatu

Při loňské přípravě na zkoušky byly podle společnosti Scio výsledky v matematických testech celkově nadprůměrné. Důvodem mohla být podle zástupců společnosti i covidová uzávěra, při které se někteří žáci a jejich rodiče mohli věnovat přípravě na zkoušky více než obvykle.

Situace kolem uprchlíků ve školách je nepřehledná. MŠMT neví, kolik se jich vejde

Věda a školy

Podle Cermatu, který jednotné přijímací zkoušky organizuje, byly ale nakonec výsledky uchazečů srovnatelné s těmi z předchozích let.

Na podobu přijímacích testů se vloni snesla kritika, protože podle některých žáků a rodičů nedostatečně zohledňovaly to, že výuka byla kvůli covidu-19 v předchozích měsících dlouho na dálku. Poukazovali na to, že v matematice byly úlohy z geometrie, kterou žáci při výuce na dálku moc neprocvičovali, a v češtině se prodloužilo množství textu na čtení.

Kontroly jednotných přijímaček nenašly žádná chybná zadání, tvrdí Cermat

Věda a školy

Kontroly Cermatu a nezávislé odborné komise ministerstva školství nicméně v testech nenašly pochybení. Úlohy podle nich odpovídaly učivu základních škol a náročnost byla v souladu s požadavky, které na uchazeče klade školský zákon.

Ve školách už neplatí covidová opatření, končí i roušky. Jak to bude s žáky z Ukrajiny?

Věda a školy

Odborníci ve vzdělávání již dříve upozorňovali, že výsledky zkoušek z jednotlivých let se nedají moc srovnávat, protože testy se mohou lišit. Úkolem přijímacích zkoušek není na prvním místě ověření úrovně znalostí, ale seřazení uchazečů podle jejich výkonu. Ke zkouškám se v minulosti každoročně hlásilo kolem 90 tisíc žáků.

Úpravy pro uprchlíky z Ukrajiny

Zájemci o maturitní obory se mohli přihlásit do 1. března. Pro uprchlíky z Ukrajiny napadené Ruskem by zvláštní zákon měl termín prodloužit do 5. dubna. Uchazeči z jejich řad by pak mohli zkoušky dělat i v ukrajinštině nebo angličtině. Čas na vypracování testu by se jim měl navýšit o 25 procent.

Uprchlíci z Ukrajiny se budou moci hlásit na maturitní obory do 5. dubna, schválila vláda

Věda a školy

Sněmovna již návrh schválila, tento týden ho má probrat Senát.

Materiály k přijímačkám

V souvislosti s obecnou problematikou přijímaček na SŠ můžeme připomenout např. vzdělávací portál České televize ČT edu. Nedávno – bez souvislosti s válkou na Ukrajině, tj. před začátkem ruské invaze – publikoval pro potřeby tuzemských žáků kolekci vzdělávacích materiálů k přijímacím zkouškám na střední školy a gymnázia.

V Česku chybí podpora, aby uprchlíci zvládli přijímačky na střední školy, upozorňují organizace

Věda a školy

„Všechny materiály jsou volně dostupné, bez registrace a reklam. Jde o videa a pracovní listy k matematice a českému jazyku, které mohou alespoň částečně žákům pomoci se na zkoušku připravit. Vytvořili jsme i cyklus Nebojte se matematiky, ve kterém lektoři procházejí problematické úlohy z testů minulých let,“ sdělila Novinkám ve druhé polovině února vedoucí komunikace ČT a vedoucí webu ČT edu Alžběta Plívová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám