Hlavní obsah

Školní inspekce pomůže s integrací uprchlíků. V dotčených školách žádné kontroly, slibuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká školní inspekce (ČŠI) se chce do konce školního roku zaměřit na pomoc školám, které budou mezi své žáky začleňovat válečné utečence z Ukrajiny. V souladu s tím upraví priority své práce. Pro úspěšnou integraci ukrajinských žáků je podle inspektorů nutné se zaměřit na práci s dětmi, které neumí česky, výuku češtiny pro ně a jejich psychosociální podporu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal (vlevo) se svým náměstkem Ondřejem Andrysem na archivním snímku

Článek

Podporu škol připravují inspektoři ve spolupráci s ministerstvem školství, Národním pedagogickým institutem (NPI) i neziskovými organizacemi. Inspekce to ve středu uvedla na svém webu a následně o tom informoval i náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

„ČŠI bude provádět metodicky orientované návštěvy škol s vyšším počtem ukrajinských dětí a žáků a na základě komplexního zhodnocení situace v konkrétní škole včetně diskusí s vedením školy i pedagogickými pracovníky pomůže školám na místě řešit témata, která budou v danou chvíli pro danou školu relevantní,“ uvedl úřad.

Praha 6 chce omezit vlastnické právo Ruska k budově školy v Bubenči

Domácí

Další pomoc se inspektoři pro konkrétní školy pokusí zajistit po dohodě s NPI i dalšími organizacemi. Školy se podle úřadu mohou s žádostí o podporu přihlásit i samostatně prostřednictvím systému InspIS.

Žádné kontroly v příslušných školách

„V rámci těchto aktivit nebude v dotčených školách, ve kterých bude přítomen významnější počet ukrajinských dětí a žáků a které budou adresátem metodické podpory ze strany České školní inspekce, vykonáváno žádné hodnocení a nebude vykonávána ani jakákoli kontrola, ale veškeré aktivity budou směřovat výlučně k podpoře školy směrem k úspěšnému zvládnutí současné situace ve prospěch všech vzdělávaných dětí a žáků,“ stojí na webu ČSI.

MŠMT: Školní psychologové by se mohli ze státních peněz platit od roku 2025

Věda a školy

Současně inspekce chce postupně analyzovat a zpřístupňovat informace a doporučení k tomu, jaká opatření ve vzdělávání jsou v aktuální situaci vhodná.

Podpora výuky češtiny

Důraz je podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala potřeba klást hlavně na podporu výuky češtiny jako druhého jazyka. Školám může inspekce pomoct s tím, jak ve výuce cizinců začít a postupovat, jaké učebnice využívat a na jaké učivo se zaměřovat. Pro adaptaci žáků nabídne rady, jak je seznámit s fungováním školy i kolektivem třídy.

Doporučení pro školy hodlá směřovat i k prevenci rozvoje posttraumatické stresové poruchy u běženců.

MŠMT dá školám peníze na Ukrajince v dubnu. Chystá i dotace

Věda a školy

Z Ukrajiny již do ČR odešlo od začátku ruské invaze přes 300 tisíc lidí. Přibližně polovinu z nich tvoří děti. Podle studie, na které se podílely agentura PAQ Research, České priority a řada expertů z různých organizací a institucí, se v tuzemsku zřejmě dvě třetiny příchozích usadí dlouhodobě.

Studie: Ve školách chybí systém psychologické pomoci uprchlíkům

Věda a školy

Pro jejich úspěšnou integraci tyto organizace označily jako nejdůležitější vhodnou podporu a co nejdřívější výuku češtiny. Na dodatečné zajištění adaptačních koordinátorů, učitelů češtiny pro cizince a asistentů pedagoga na rok vyčíslily náklady 1,2 až 2,1 miliardy korun.

Náklady na začlenění zhruba 100 tisíc ukrajinských uprchlíků do škol by podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) mohly činit asi 17 miliard korun, uvedly v pondělí Lidové noviny. Odkud bude úřad dodatečné peníze čerpat, zatím není jasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám