Hlavní obsah

Ingenuity si podmanila Mars. Helikoptérka letěla už potřetí a nejrychleji, urazila 100 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helikoptéra velikosti malého dronu jménem Ingenuity (Vynalézavost), která patří americkému Národnímu úřadu pro letectví a vesmír (NASA), v neděli 25. dubna na Marsu zdárně absolvovala třetí let. Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA v kalifornské Pasadeně potvrdila, že i tento zatím nejdelší a nejrychlejší let proběhl podle plánu. Nyní se už připravuje pokus číslo čtyři.

BEZ KOMENTÁŘE: Třetí let helikoptéry Ingenuity na Marsu Video: NASA Jet Propulsion Laboratory

 
Článek

Vrtulníček Ingenuity sice opět vystoupal „jen“ do výšky pěti metrů, jenže tentokrát letěl dokonce do vzdálenosti 50 metrů, celkem tedy urazil 100 metrů, jelikož se pak zase vrátil na své pomyslné letiště na povrchu marsovského kráteru Jezero, odkud startuje. Při prvním letu se pouze vznesl a při druhém horizontální let měřil jen dva metry, zatímco aktuálně tedy 50 m.

Nyní navíc dosáhl maximální rychlosti 7 km/h (2 m/s). Jak připomíná server The Daily Mail, pohyboval se tak zhruba čtyřikrát rychleji než předtím. Doposud stroj Ingenuity takovou rychlostí nikdy neletěl, a to dokonce ani při testování na Zemi, informoval úřad NASA.

Jak ukázala první data, která na naši planetu zaslal robotický průzkumník Perseverance (Vytrvalost), který na Mars onen minivrtulník v únoru dopravil, celá tato akce „Vynalézavosti“ trvala takřka 80 sekund. Stalo se tak po půl jedenácté našeho času.

„Dnešní (nedělní) let byl tím, co jsme plánovali, a přesto to nebylo nic menšího než něco úžasného,“ poznamenal Dave Lavery z NASA, programový manažer projektu Ingenuity.

Zvyšování náročnosti

Před týdnem v pondělí nejprve došlo na rudé planetě k historicky prvnímu kontrolovanému letu motorizovaného stroje na cizím vesmírném tělese, načež již ve čtvrtek se podařilo tento úspěch na Marsu zopakovat, a to dokonce i o něco náročnějším letem – aparát vystoupal výš, provedl více manévrů a vznášel se déle než poprvé.

Vrtulníček Ingenuity už podruhé vzlétl z „letiště” na Marsu. Vystoupal ještě výš

Věda a školy

Náročnost testovacích letů se bude zvyšovat, jak ostatně potvrdila i třetí provedená zkouška.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při druhém letu se helikoptéra Ingenuity vznesla do větší výšky než poprvé.Video: NASA, AP

Ingenuity má lehkou konstrukci vážící 1,8 kilogramu a dvojici karbonových rotorů, které se točí proti sobě. Létání ve velmi řídké atmosféře Marsu je mnohem náročnější než na Zemi, vrtule tak musely pro první vzlet vyvinout asi 2400 otáček za minutu, což je mnohonásobně více než u pozemské helikoptéry.

Helikoptéra na Marsu vzlétla

Věda a školy

Vrtulník nenese žádné vědecké přístroje, jeho úkolem je vyzkoušet možnosti letů na mimozemských tělesech pro případné využití v budoucích průzkumných programech. NASA už dříve uvedla, že by úspěšný let stroje považovala za milník srovnatelný s prvním letem objektu těžšího než vzduch na naší planetě, který roku 1903 předvedli bratři Wrightové.

Rover Perseverance poprvé vyrobil na Marsu kyslík

Věda a školy

Samotný rover Perseverance navíc minulý týden vyrobil na Marsu kyslík. Vozítku se pomocí aparátu MOXIE podařilo rozštěpit oxid uhličitý odebraný z tamní atmosféry na kyslík a uhlík, přičemž podle vědců je to poprvé, co se něco takového povedlo na jiné planetě než na Zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám