Hlavní obsah

Rover Perseverance poprvé vyrobil na Marsu kyslík

Washington
Aktualizováno

Robotický průzkumník Perseverance (Vytrvalost) americké vesmírné agentury NASA poprvé vyrobil na Marsu kyslík. Vesmírnému roveru se podařilo rozštěpit oxid uhličitý odebraný z tamní atmosféry na kyslík a uhlík. Podle NASA je to vůbec poprvé, co se něco podobného podařilo na jiné planetě než na Zemi.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Přístroj MOXIE na extrakci kyslíku, který je nyní připevněn na roveru Perseverance.

Článek

K výrobě kyslíku, přesněji k jeho extrahování z marsovské atmosféry, aparát použil zařízení MOXIE, které vyvinul Massachusettský technologický institut (MIT).

Astronautovi na 10 minut

K rozštěpení oxidu uhličitého (CO2) je zapotřebí dosáhnout velmi vysokých teplot. Při první zkoušce, která se uskutečnila v úterý, se zařízení podařilo za hodinu vyrobit 5,37 gramu molekulárního kyslíku, což by stačilo na zhruba deset minut dýchání astronautovi při běžné aktivitě. V plném režimu by se mohlo vyrábět až deset gramů kyslíku za hodinu.

„Pro roční pobyt astronauta budeme potřebovat cca jednu tunu kyslíku,” poznamenal k tomu na Twitteru tuzemský odborník na rudou planetu Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

NASA zveřejnila video z letu vrtulníku na Marsu ve vysoké kvalitě. Další pokus už ve čtvrtek?

Věda a školy

„Byl to první klíčový pokus vyrobit z oxidu uhličitého kyslík na Marsu,” uvedl Jim Reuter z NASA. „MOXIE má další práci ještě před sebou, ale výsledky této technologické demonstrace jsou velmi slibné na cestě k našemu cíli vidět jednoho dne na Marsu lidi,” dodal.

Proces přeměny probíhá při teplotách kolem 800 stupňů Celsia. Proto je zařízení MOXIE vyrobené z materiálů odolných vůči teplu a má tenký zlatý povlak, který brání vyzařování potenciálně škodlivého tepla do těla Perseverance.

Kyslík a odpadní oxid uhelnatý zpět do atmosféry

Podle Brože je důležité, že vyprodukovaný kyslík a při procesu vzniklý odpadní oxid uhelnatý MOXIE neskladuje, ale vypouští zpět do atmosféry.

Vrzání a bouchání. NASA zveřejnila zvuk, který vydává Perseverance při jízdě po Marsu

Věda a školy

„Pokud vypustíte do atmosféry Marsu odpadní oxid uhelnatý, dříve nebo později mu bude smutno a začne si tak hledat náhradu. A světe div se, najde ji. V atmosféře Marsu je totiž trošička kyslíku, se kterým se spojí a vznikne zpět oxid uhličitý,” vysvětlil český vědec.

Samotná výroba kyslíku na Marsu je klíčová nejen pro pobyt astronautů na planetě, ale také pro pohon raket při cestě nazpět na Zemi. Produkování kyslíku na místě by tak výrazně zjednodušilo logistiku vesmírných misí. Vědci sázejí na štěpení oxidu uhličitého také z toho důvodu, že tento plyn tvoří až 96 procent atmosféry na Marsu.

Evropská kosmická agentura vypsala konkurz na nové astronauty

Věda a školy

Testování techniky výroby kyslíku patří mezi hlavní čtyři vědecké cíle průzkumníka Perseverance, který přistál na naší sousední planetě 18. února.

Foto: Reuters

Vozítko na Marsu

Další cíle jsou identifikovat prostředí, jež mohla v minulosti podporovat mikrobiální život, hledat známky někdejšího možného života v takových prostředích a vyvrtávat vzorky hornin a „půdy”. Ty by pak příští mise měla dopravit na Zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám