Hlavní obsah

Cermat: Na maturitní obory chtějí 103 tisíce žáků. Ještě zřejmě přibydou Ukrajinci

– Praha

K jednotné přijímací zkoušce na maturitní obory středních škol se letos přihlásily zatím 103 tisíce uchazečů, což je o zhruba 9000 více než před dvěma roky. Vyplývá to z informací Cermatu, který jednotné zkoušky organizuje. Jde přitom o počty uchazečů přihlášených do 1. března, další zájemci o studium ještě mohou přibýt, a to z řad válečných uprchlíků z Ukrajiny. Ke zkouškám se mohou hlásit do 5. dubna.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory se budou konat 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 19. a 20. dubna.

Válečným běžencům z Ukrajiny se může test z češtiny prominout a nahradit pohovorem. V matematice se jim časový limit prodlouží o 25 procent a test budou moct dělat i v ukrajinštině či angličtině.

Podle statistik ministerstva školství vycházejí z 9. tříd ZŠ v uplynulých letech čím dál silnější ročníky. Minulý školní rok chodilo do devátých tříd podle údajů ministerstva 90 286 žáků, zatímco ve školním roce 2015/2016 to bylo 75 773. Změny souvisí s demografickým vývojem, kdy se ke konci povinné školní docházky nyní blíží nejsilnější ročníky narozené kolem roku 2008.

„Celkový počet podaných přihlášek letos přesáhl 188 tisíc,“ uvedl mluvčí Cermatu Marek Lehečka. Připomněl, že uchazeči si mohli podat přihlášku na dvě školy, případně ještě navíc na sportovní gymnázia.

V Česku chybí podpora, aby uprchlíci zvládli přijímačky na střední školy, upozorňují organizace

Věda a školy

Na čtyřleté obory se podle něj přihlásilo 79 633 lidí, na šestiletá gymnázia 5760 a na osmiletá 17 919. Z nich si pouze jednu přihlášku podali na čtyřleté obory 14 002 žáci, na šestiletá gymnázia 1353 a na osmiletá 3879.

Loni povinně jen na víceletá gymnázia

Loni se jednotná přijímací zkouška konala povinně jen na víceletá gymnázia, zatímco pro školy se čtyřletými obory byla v reakci na epidemii covidu-19 dobrovolná. K jednotné zkoušce šlo podle Cermatu zhruba 84 tisíc žáků, kvůli dobrovolnosti zkoušky ale není tento počet srovnatelný s jinými roky.

Scio: S přípravou na přijímačky jsou deváťáci lehce ve skluzu

Věda a školy

V roce 2020, kdy žáci kvůli epidemii dělali zkoušku jen v jediném termínu, jich bylo přihlášených přibližně 93 900. O studium čtyřletých oborů se jich ucházelo kolem 69 tisíc, o šestiletá gymnázia 5600 a o osmiletá gymnázia 19 300. Loni bylo přihlášených na šestiletá gymnázia 5400 a na osmiletá 17 500.

O gymnázia stále největší zájem

I letos je již tradičně největší zájem o gymnázia, jak plyne z informací Cermatu. Na čtyřletá se podle Lehečky přihlásilo 19 900 lidí. Podobně žádané jsou podle něj i technické obory na středních odborných školách s 19 200 uchazeči. Do pedagogických oborů se hlásí zhruba 12 200 žáků, na lycea 10 800, na ekonomické obory 10 400 a na hotelové a podnikatelské školy asi 9500.

„Z pohledu jednotlivých oborů evidujeme nejvyšší zastoupení přihlášek do oborů gymnázium, informační technologie, obchodní akademie, ekonomika a podnikání, praktická sestra, bezpečnostněprávní činnost či stavebnictví,“ vyjmenoval mluvčí.

Vláda schválila na začlenění ukrajinských školáků 5,2 miliardy korun

Věda a školy

Jednotné přijímací zkoušky se skládají z testu z matematiky a češtiny. Na test z matematiky je 70 minut, na češtinu 60 minut.

Válečným běžencům z Ukrajiny se může test z češtiny prominout a nahradit pohovorem. V matematice se jim časový limit prodlouží o 25 procent a test budou moct dělat i v ukrajinštině či angličtině. Pokud jim chybějí doklady z předchozího vzdělávání, mohou místo toho předložit čestné prohlášení.

EDUin: Jednotné přijímačky nemají být povinné

Jednotné přijímačky na střední školy by podle nedávného vyjádření neziskové organizace EDUin neměly být povinné a školy by je měly dělat jen dobrovolně. O podobě zkoušek by tedy měli rozhodovat ředitelé a místo testů od Cermatu by měli mít možnost stanovit i jiná kritéria podle charakteru studia a podmínek školy.

Jednotné přijímačky nemají být povinné, soudí organizace. MŠMT slibuje elektronické přihlášky

Věda a školy

Na představení Auditu vzdělávacího systému za rok 2021, které proběhlo minulé pondělí, doporučil dobrovolné konání jednotných přijímačkových testů programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký. Testy od Cermatu podle něj negativním způsobem ovlivňují výuku v základních školách a zvyšují nerovnosti ve vzdělávání.

Poukázal na to, že přijímací zkoušky se v současnosti dělají nejen na gymnázia, ale i na jiné maturitní obory, kde např. ani není převis přihlášek. Jednotná přijímací zkouška musí v současnosti tvořit 60 procent hodnocení u přijímacího řízení na střední školu.

Ve školství pracovalo v září 871 psychologů, žáků je 1,4 milionu

Věda a školy

Vzdělávací společnost EDUin ale podle Hřebeckého nepožaduje zrušení jednotných přijímacích zkoušek. „Pokud si někdo, zejména gymnázium, bude chtít nadále zadávat tyto testy, nechme je,“ poznamenal tehdy.

Jako alternativu k jednotným přijímačkám by podle něj mohly školy využít testy obecných studijních předpokladů nebo z dalších předmětů, pohovory, praktické a talentové zkoušky, dosavadní výsledky práce žáka či psychodiagnostiku. „Testy z cizích jazyků by vedle češtiny a matematiky mohl nabízet i Cermat,“ míní Hřebecký.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) v březnu řekl, že od příštího roku by se mohly zavést elektronické přihlášky k jednotným přijímacím zkouškám.

Řešit problémy, komunikovat, učit se. Do 21. dubna lze připomínkovat návrh nové koncepce vzdělání

Věda a školy

Jednotné přijímačky se každopádně podle ministra budou muset změnit, a to zároveň s revizí rámcových vzdělávacích programů (RVP). „Současná jednotná přijímací zkouška říká jen to, jak je v dané chvíli na tom dítě ve srovnání s jinými stejně starými dětmi. Ale my potřebujeme vědět, jakou to dítě ušlo cestu, jak se posunulo. K tomu by mělo sloužit testování v uzlových bodech, za mě minimálně 5. a 9. třída,“ popsal Gazdík.

Výběr článků

Načítám