Hlavní obsah

Astronauti při neplánované misi vně ISS upravili systém chladicích hadic. Zápolili se čpavkem

ISS (oběžná dráha)

Astronauti americké vesmírné agentury NASA Michael Hopkins a Victor Glover vystoupili v sobotu 13. března z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného kosmického prostoru a provedli úpravy chladicího systému na povrchu stanice. Při své téměř sedm hodin dlouhé pracovní směně zvládli i několik dalších menších oprav.

Foto: Twitter ISS, NASA

Pracovní směna Glovera a Hopkinse na oběžné dráze mimo vnitřní prostory stanice trvala skoro sedm hodin.

Článek

Hopkins s Gloverem přepnuli své skafandry na napájení z baterie ve 14:14 SEČ, odkdy NASA začala počítat oficiální zahájení výstupu.

Úpravy hadic chlazení měli podle původního plánu dokončit astronauti již při předchozí pracovní směně o týden dříve, nakonec se však tento plán musel odložit. Práce na energetickém systému stanice se totiž tehdy protáhly více, než se očekávalo.

Glover si začal stěžovat, že má podrážděné oko, což však údajně se čpavkem nesouviselo.

Vedení nynější mise na ISS proto rozhodlo, že Gloverovi s Hopkinsem nařídí ještě jeden výstup mimo stanici nad původní plán. Chtělo totiž dokončit seznam nutných prací ještě předtím, než astronauti zamíří na jaře zpátky na Zemi.

Vypouštěli toxický čpavek a málem došlo k problémům

Zmínění dva Američané, kteří přiletěli na ISS na palubě plavidla Dragon soukromé společnosti SpaceX, vypouštěli během soboty toxický čpavek z několika hadic, které nainstalovali jejich předchůdci před několika lety kvůli zjištěnému úniku v chladicím obvodu orbitálního komplexu.

Panovaly přitom obavy, aby se jim čpavek nedostal na skafandry a nevnesli jej následně zpět do vnitřních prostor, kde by mohl kontaminovat tamní atmosféru.

Kosmonauti zkoušejí zalepit trhlinu na ISS lepidlem ze smůly jehličnanů. Poslouží i vysavač

Věda a školy

Astronauti proto na vypuštění hadic používali dlouhé nástroje a drželi se v bezpečné vzdálenosti od trysek, kudy čpavek unikal. Z první hadice jej však vyšlo tolik, že se pracovníci řídícího centra začali obávat, zda se nakonec některé ze zmrzlých bílých vloček skutečně nedostaly na obleky astronautů.

Množství uvolněného čpavku překvapilo rovněž Hopkinse, který pak oznámil, že některé z vloček zřejmě ulpěly na jeho helmě. Vedoucí mise na Zemi proto pro jistotu nařídil, aby američtí kolegové obleky zkontrolovali. Při obhlídce však na žádné usazeniny čpavku na skafandrech nepřišli.

NASA pak uvedla, že po čtyřech hodinách strávených na slunci se velmi pravděpodobně veškeré případné zbytky čpavku z obleků odpařily a že tedy po návratu do stanice nenastane problém.

Glover si krátce poté začal stěžovat na to, že má podrážděné oko, což však údajně se čpavkem nesouviselo. Problém s okem, které si ve skafandru nemůže promnout, se mu však podařilo vyřešit mrkáním a komplikaci tím zažehnat.

Astronauti na oběžné dráze opět vyšli ven. Připravují ISS na nové solární panely

Věda a školy

Glover a Hopkins měli na programu také přesun jedné z hadic chladicího systému na jiné místo na povrchu stanice, výměnu antény přijímající signál z kamer na helmách skafandrů, instalaci zpevnění tepelného štítu u přechodové komory či zapojení několika datových kabelů.

Pracovní plán se podařilo dokončit bez větších komplikací, při jednom z úkolů se pouze z Gloverovy výbavy uvolnil šroub i s podložkou, a stal se tak dalším z tisíců kousků tzv. kosmického smetí, které obíhá Zemi.

Na ISS se aktuálně nalézá sedmičlenná posádka: čtyři astronauti NASA Kathleen Rubinsová, Shannon Walkerová a Glover s Hopkinsem, japonský astronaut Soiči Noguči a dva ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov. Pro tuto posádku se jednalo o pátý výstup do otevřeného kosmu. Pokud nedojde k nepředpokládaným událostem, byl i posledním.

ISS v provozu do roku 2028?

Samotná laboratoř na oběžné dráze by měla být v provozu až do roku 2028, jak nedávno televizní stanici Rossija-24 řekl představitel střediska letového využívaní kosmických aparátů ruské raketové korporace RKK Eněrgija Jurij Gidzenko. Na délku funkčnosti stanice podle něj nemají vliv zalepované trhliny, na čemž pracovali ruští členové posádky vesmírné stanice.

ISS by měla být v provozu do roku 2028, tvrdí Moskva

Věda a školy

Trvale je stanice obydlená od 2. listopadu 2000. Životnost ISS byla původně do roku 2016, postupně byla ale prodloužena nejprve do roku 2020 a naposledy do roku 2024.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám