Hlavní obsah

Astronauti úspěšně „venku” dokončili instalaci nových baterií Mezinárodní vesmírné stanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISS (oběžná dráha)

Američtí astronauti Michael Hopkins a Victor Glover při pondělní pracovní směně v otevřeném kosmickém prostoru zdárně dokončili dlouhodobé, zhruba čtyřleté postupné zapojování nových baterií Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Tyto práce na vylepšení energetického systému ISS začaly totiž už v roce 2017. K jejich dokončení bylo potřeba 14 „vesmírných vycházek”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti dokončili výměnu baterií vně ISS Video: NASA, AP

 
Článek

Hopkins a Glover v pondělí 1. února zapojili poslední z 24 nových lithium-iontových baterií, které nahradily staré nikl-vodíkové. Baterie akumulují energii získávanou ze solárních panelů a stanici ji poskytují v době, kdy přelétá nad noční stranou Země.

Vylepšování energetického systému ISS trvalo déle, než se předpokládalo, a to kvůli selhání jedné z nových baterií po nainstalování před dvěma roky. Tento akumulátor museli astronauti následně při jednom z výstupů vyměnit.

Posádka ISS zveřejnila dechberoucí snímky polární záře z vesmíru

Věda a školy

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) počítá s tím, že lithium-iontové baterie budou sloužit až do ukončení provozu orbitálního komplexu.

Další práce vně stanice

Práce na posledním novém akumulátoru Hopkinsovi a Gloverovi trvala méně než hodinu, navázali tím na svou první letošní „vesmírnou procházku” z minulého týdne, připomíná agentura AP.

Astronauti vyrazili na první letošní procházku na oběžné dráze

Věda a školy

Dostatek času tak nyní měli i na úspěšné splnění dalších úkolů, mezi něž patřila instalace nové kamery na laboratoř Destiny v americké sekci stanice a výměna částí kamerového systému na japonském modulu Kibo.

NASA sdělila, že plánuje přibližně během měsíce další dvě pracovní směny mimo vnitřní prostory stanice zaměřené na přípravu instalace dalších solárních panelů. Ty by měly být na ISS dopraveny později v letošním roce.

Na ISS opět nefungoval ruský generátor kyslíku

Věda a školy

V současné době na kosmické stanici pracují vedle Hopkinse a Glovera jejich kolegyně z NASA Shannon Walkerová a Kate Rubinsová, Japonec Soiči Noguči a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám