Hlavní obsah

Astronauti na oběžné dráze opět vyšli ven. Připravují ISS na nové solární panely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISS (oběžná dráha)

Američtí astronauti Kathleen Rubinsová a Victor Glover zahájili v neděli pracovní směnu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), během níž mají stanici připravit na instalaci nových solárních panelů. Ve volném kosmickém prostoru mají pracovat zhruba šest a půl hodiny. Jejich úkolem je namontovat upevňovací konzole a podpěry pro první dva nové solární panely, které má nákladní loď firmy SpaceX na orbitu doručit v červnu.

Foto: NASA

Astronautka Kate Rubinsová během své „vesmírné procházky“ v roce 2016

Článek

Práci má americká dvojice naplánovanou zhruba do 18:30 SEČ.

Stávající panely jsou za hranicí životnosti

Osm stávajících, 34 metrů dlouhých a 12 metrů širokých solárních panelů, které ISS napájejí, funguje 12 až 20 let, a jsou tedy za hranicí životnosti.

K vesmírné stanici přiletěla Labuť, posádce dovezla nové přístroje, jídlo a červy

Věda a školy

Šest nových fotovoltaických panelů má zvýšit množství generované elektřiny až o třetinu. Jejich instalace má navíc být jednodušší, protože díky modernější technologii výroby budou při stejném výkonu dvakrát menší.

Pro Rubinsovou a Glovera je aktuální pracovní směna už třetím výletem mimo stěny ISS. Příští týden v pátek Rubinsová do otevřeného vesmíru vystoupí znovu, aby spolu s japonským kolegou Soičim Nogučim přípravu na instalaci solárních panelů dokončila.

Evropská kosmická agentura hledá nové astronauty. Hlásit se mohou i Češi

Věda a školy

Oba mají šanci letět na Měsíc

Rubinsová a Glover také patří do skupiny 18 astronautů, z nichž americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vybere budoucí účastníky pro misi Artemis, která má dopravit lidskou posádku na povrch Měsíce, upozornila agentura AP.

V současné době na Mezinárodní vesmírné stanici pracují vedle Rubinsové, Glovera a Nogučiho i další dva astronauti z NASA Shannon Walkerová a Michael Hopkins a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov.

Astronauti úspěšně „venku” dokončili instalaci nových baterií Mezinárodní vesmírné stanice

Věda a školy

Právě s Hopkinsem na začátku února Glover úspěšně dokončil dlouhodobé, zhruba čtyřleté postupné zapojování nových baterií orbitálního komplexu. Tyto konkrétní práce na vylepšení staničního energetického systému začaly již v roce 2017, přičemž k jejich dokončení bylo zapotřebí 14 „vesmírných vycházek”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám