Hlavní obsah

Zelenskyj žádá NATO o stíhačky a tanky na osvobození Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opětovně žádal mezinárodní společenství o dodávky stíhaček, tanků a těžkých zbraní. Chtěl by je využít zejména k osvobození lidí v obléhaném ukrajinském městě Mariupol. Zelenskyj to řekl ve videu zveřejněném na stránkách úřadu prezidenta v sobotu krátce před půlnocí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ukrajina nemůže sestřelovat ruské rakety brokovnicemi a kulomety,“ řekl Zelenskyj citovaný agenturou DPA.

Vedle letadel a tanků Zelenskyj žádal o systémy protiraketové obrany a střely použitelné proti lodím.

„Naši partneři to všechno mají, leží to v jejich skladech pokryté prachem,“ řekl prezident. Ukrajina podle něj potřebuje pouhé jedno procento vybavení NATO. „Nežádali jsme o víc. Ani teď nežádáme o víc. A čekáme na to už 31 dní,“ prohlásil Zelenskyj s odkazem na počet dní od začátku ruské invaze.

Zelenskyj již dříve požádal polského prezidenta Andrzeje Dudu o těžké zbraně, znovu s ním hovořil v sobotu. Varoval, že bez dodávek od spojenců pro Ukrajinu hrozí Pobaltí, Polsku, Slovensku a celé východní Evropě střet s Ruskem.

V projevu, který v sobotu krátce před půlnocí zveřejnil na sociálních sítích, také opět vyzdvihl odhodlání ukrajinského lidu bránit svou zem a odvahu obyvatel obleženého Mariupolu. „Přeji si, aby aspoň procento jejich odhodlání měli ti, kteří už 31 dní přemýšlí, jak přivést jeden či dva tucty stíhaček nebo tanků,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám