Hlavní obsah

„Padneme-li my, padne celá Evropa.“ Václavské náměstí vyslechlo projev Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pražském Václavském náměstí se v pátek večer koná akce spolku Milion chvilek pro demokracii „Evropa stojí za Ukrajinou“ na podporu země napadené ruskou armádou. Součástí byl i telemost s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který promluvil k demonstrantům v řadě evropských měst. Online přenos nyní Novinky nabízejí živě.

Záznam: Evropa stojí za Ukrajinou, projev Volodymyra ZelenskéhoVideo: Blue Lune Productions pro Milion Chvilek pro Demokracii/Novinky

 
Článek

Zelenskyj demonstrantům shromážděným v řadě evropských měst řekl, že pokud v současné válce s Ruskem padne Ukrajina, padne také celá Evropa. Vítězství Ukrajiny bude naopak znamenat vítězství pro celý demokratický svět.

„Všichni jste Ukrajinci,“ poděkoval Zelenskyj protestujícím a vyzval je, aby nadále nebyli zticha.

„Jestliže zvítězíme, a já jsem si jist, že zvítězíme, bude to vítězství pro celý demokratický svět, bude to vítězství pro svobodu, vítězství světla nad tmou, svobody nad otroctvím,“ dodal Zelenskyj.

Pražská divadla na podporu Ukrajiny

Kultura

V Praze zaplnily tisíce lidí zhruba polovinu Václavského náměstí.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj mluví k národům (s anglickým překladem).

„Putin zatáhl Ukrajinu do války. Každý den zbytečně umírají vojáci, civilisté i děti. Ukrajinci se ale nevzdávají. Naopak! Každý den prokazují ohromnou statečnost a odhodlání, bojují a chrání tak nejen svou zem, ale i celou Evropu,“ uvedli pořadatelé akce na Facebooku

„Pojďme teď dodat sílu my jim,“ burcují dále k účasti.

Spolek se dal dohromady s dalšími organizacemi napříč Evropou. Součástí programu bylo i spojení jak s prezidentem Volodymyrem Zelenským, tak pořadateli demonstrací na podporu Ukrajiny v dalších evropských městech, a to pomocí telemostu.

Akce „We All Stand with Ukraine“ proběhne nejen na pražském Václaváku, ale také na náměstí ve Frankfurtu, Paříži, Bratislavě, Lyonu, Tbilisi, Vilniusu nebo ve Vídni.

Foto: ČTK

Zaplněné Václavské náměstí v Praze čeká na projev Volodymyra Zelenského.

Na pražském pódiu vystoupili například kněz a spisovatel Tomáš Halík, psychoterapeutka a signatářka Charty 77 Věra Roubalová Kostlánová nebo herec Milan Šteindler a další z divadla Sklep.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Na Ukrajině se válčí devátým dnem. Rusové se pokoušejí dobýt Kyjev, dosud ostřelují jeho předměstí. V hlavním městě se mezitím chystají na invazi stavěním barikád a dalších překážek.

V noci ze čtvrtka na pátek ruská armáda ostřelovala jadernou elektrárnu v Záporoží, největší jadernou elektrárnu v Evropě. Na cestě ze země je nyní podle odhadů kolem milionu uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám