Hlavní obsah

Pražská divadla na podporu Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada pražských divadelních souborů připravila na první březnový víkend akce na podporu Ukrajiny bojující proti ruské agresi. Jejich součástí jsou čtení, koncerty, diskuse i divadelní představení. Výtěžek z akcí půjde na humanitární pomoc.

Foto: archiv Divadla Na zábradlí

Pražské Divadlo Na zábradlí je jednou ze scén, které uspořádaly benefici na podporu Ukrajiny.

Článek

Pražské Národní divadlo ve spolupráci se studenty pražské DAMU pořádá čtení nejen z ukrajinských textů, které bylo zahájeno již 2. března. Během třídenního nepřetržitého streamování z Nové scény Národního divadla se střídají řečníci či muzikanti, přenos lze sledovat na sociálních sítích.

Městská divadla pražská připravila na 5. března benefiční večer Ne válce!, který se uskuteční na jevišti divadla Komedie. Jeho součástí bude i projekce filmu V Kyjevě se nestřílí, beseda o tom, co se aktuálně děje na Ukrajině a jak jí lze pomoci, koncerty Jakuba Čermáka (Cermaque) a Jany Kozubkové i čtení protiválečné poezie.

Pod titulem Zábradlí pro Ukrajinu! probíhá benefiční páteční odpoledne v pražském Divadle Na zábradlí. Kromě vernisáže výstavy ukrajinských umělců tam dostanou návštěvníci možnost aktivně se vyjádřit k tématu ruské agrese na Ukrajině. Na odpolední program naváže večerní představení inscenace Zlatá šedesátá, pojednávající o životě filmaře Pavla Juráčka a zachycující mimo jiné i období sovětské okupace Československa.

V páteční podvečer se koná v karlínské Invalidovně akce Setkání pro Ukrajinu, na které mohou návštěvníci vidět malé performance, proslovy, čtení, intervence umělců z okruhu pořádajícího Studia Alta. Setkání bude provázet humanitární sbírka pro organizaci Adra, která ji v sobotu převeze na ukrajinské hranice.

Ve stejný čas se uskuteční i benefiční představení v pražském kulturním domě Mlejn, ve kterém se odehraje klaunské představení beze slov. Vystoupí akrobatka Eliška Brtnická a zazní koncert slovenských a ukrajinských lidových písní.

Představení Iliada ve prospěch Ukrajiny uspořádá v pátek večer i jinak až do dubna zavřené pražské Divadlo Bez zábradlí. Benefiční pěvecký koncert na podporu Ukrajiny pořádá téhož dne také Konzervatoř Jana Deyla. Během večera zazní operní árie v podání sólistů Národního divadla v Praze a v Brně.

Benefiční představení, scénická čtení, besedy a koncerty se konají i v dalších městech po celé republice. Konkrétní pomoc Ukrajině formou ubytování uprchlíků i poskytnutí základních životních potřeb nabízí i řada divadelních a kulturních institucí a škol, mimo jiné Taneční centrum Praha, konzervatoř a Mezinárodní centrum tance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám