Hlavní obsah

Záporožská jaderná elektrárna opět pod palbou

– Záporoží

Záporožská jaderná elektrárna, největší v Evropě, byla znovu ostřelována, uvedla ve čtvrtek ukrajinská společnost Enerhoatom, která ze střelby obvinila ruské jednotky. Ty elektrárnu obsadily už v březnu. Místní úřady obsazené Rusy naopak tvrdí, že elektrárnu ostřelovaly ukrajinské síly z raketometů a z těžkých děl.

Foto: ČTK/AP

Torzo rakety, která dopadla do areálu Záporožské jaderné elektrárny.

Článek

„Ruská vojska ve čtvrtek znovu ostřelovala největší jadernou elektrárnu v Evropě, Záporožskou,“ uvedl Enerhoatom podle listu Ukrajinska pravda. Kromě menšího požáru trávy se nic vážného nestalo a nikdo nebyl zraněn, uvedla firma.

Buď ruská země, nebo spálená poušť. Rusko si bere Záporožskou jadernou elektrárnu jako rukojmí

Válka na Ukrajině

Pět střel dopadlo poblíž ředitelství elektrárny a úložiště odpadu, dalších pět následovalo u hasičské strážnice v blízkosti zařízení. Kvůli ostřelování nebylo možné v elektrárně vystřídat pracovní směny. Enerhoatom ujistil, že situace je pod kontrolou a ruská tvrzení o panickém útěku zaměstnanců neodpovídají skutečnosti.

Ukrajinská pravda dodala, že podle Enerhoatomu ruští okupanti ostřelovali elektrárnu již 5. srpna, a to dvakrát za jeden den, přičemž v druhém případě střely dopadly poblíž jednoho z jaderných reaktorů. Další ruské ostřelování podle ukrajinské strany následovalo 6. srpna.

Rusům popadaly stožáry, které měly vést na Krym elektřinu ze Záporoží

Válka na Ukrajině

Člen Rusy dosazené správy okupované části Záporožské oblasti Vladimir Rogov naopak tvrdí, že elektrárnu ostřelovali Ukrajinci. „Jadernou elektrárnu ostřelují z raketometů a těžkých děl z pravého břehu Dněpru, z území Dněpropetrovské oblasti, kontrolovaného režimem (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského,“ prohlásil podle ruské agentury TASS.

Sám Zelenskyj ve čtvrtek varoval, že Rusko může v Záporožské jaderné elektrárně vyvolat největší havárii v dějinách, což by v podstatě podle něj znamenalo použití jaderné zbraně.

„Každý z vás zvažoval, jak postupovat, pokud Rusko použije taktické jaderné zbraně. Ale zvažte ještě jedno – Rusko může způsobit největší radiační havárii v dějinách na Záporožské jaderné elektrárně, jejíž faktické následky by mohly být ještě katastrofálnější než Černobyl. V podstatě by to bylo totéž jako nasazení jaderných zbraní Ruskem, ale bez jaderného útoku,“ řekl Zelenskyj ve videu účastníkům čtvrteční dárcovské konference v Kodani.

Další miliardy a vojenské vybavení. Británie a Dánsko schválily novou pomoc Ukrajině

Zahraniční

Prezident podle listu Ukrajinska pravda zdůraznil, že čím dříve se podaří zastavit ruskou agresi, tím rychleji se Evropa a svět budou moci cítit bezpečně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám