Hlavní obsah

Další miliardy a vojenské vybavení. Británie a Dánsko schválily novou pomoc Ukrajině

Velká Británie a Dánsko se ve čtvrtek dohodly na nové finanční a vojenské podpoře Ruskem napadené Ukrajiny, informovala agentura Reuters. Dánsko přislíbilo poslat finanční pomoc ve výši 110 milionů eur (2,7 miliardy korun). Británie poskytne další salvové raketomety a přesně naváděné rakety M31A1. S jejich pomocí budou moci Ukrajinci zasáhnout cíle ve vzdálenosti až 80 kilometrů.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Dárcovská konference v Kodani

Článek

Novou pomoc oznámily země na dárcovské konferenci v Kodani, kterou pořádají Dánsko, Británie a Ukrajina. „Tato válka jde proti hodnotám, na kterých stojí Evropa a svobodný svět,“ prohlásila dánská premiérka Mette Frederiksenová. „Dnes upevňujeme náš závazek na podporu Ukrajiny,“ dodala.

Za více než polovinu oznámené finanční pomoci se nakoupí zbraně a podpoří se jejich výroba. Zbytek bude použit na zabezpečení dodávek dánských zbraní, vojenského vybavení a výcviku, uvedla agentura Reuters.

Spolu se 110 miliony eur, jež se Dánsko ve čtvrtek zavázalo poslat, se částka věnovaná Ukrajině skandinávskou zemí vyšplhá na více než 400 milionů eur (9,8 miliardy korun).

USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc za 24 miliard

Amerika

Británie nově avizovala, že pošle více salvových raketometů a také „významné množství“ přesně naváděných střel M31A1.

Už dříve v srpnu Ukrajina oznámila převzetí dodávky vysoce přesných těžkých zbraní z Německa a USA. Kyjev ale opakovaně prosí o další vojenskou a finanční pomoc, kterou země potřebuje při obraně proti ruské invazi.

„Tento nový balík vojenské podpory umožní ozbrojeným silám Ukrajiny pokračovat v obraně proti ruské agresi a dělostřelectvu s dlouhým dostřelem,“ komentoval dohodu britský ministr obrany Ben Wallace.

„Naše pokračující pomoc vysílá velmi jasnou zprávu, že Británie a mezinárodní společenství se staví proti této nezákonné válce a budou stát bok po boku v poskytování vojenské pomoci Ukrajině při obraně proti Putinově invazi,“ dodal.

Lipavský: Česko bude v čele EU usilovat o větší pomoc Ukrajině

Stalo se

Ruská invaze na Ukrajinu začala na konci února a v den závazku Dánska a Spojeného království trvá už 169. den.

Rusko původně plánovalo bleskovou válku s cílem svrhnout kyjevskou vládu, to mu ale nevyšlo. Ukrajinci se dokázali ubránit, k čemuž přispěly i dodávky zbraní a finanční pomoci ze Západu. Jejich přísun bude rozhodující i pro vývoj v dalších měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám