Hlavní obsah

V charkovském metru se lidé skrývají už tři měsíce. Korespondent Novinek popisuje válečnou realitu

Po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu bylo mnoho civilistů nuceno uchýlit se do krytů. Zpravodaj Novinek Ján Husár se vydal do charkovské oblasti, která je poznamenaná ostřelováním a tvrdými boji.

V charkovském metru se lidé skrývají už tři měsíce Video: Ján Husár, Novinky

 
Článek

Přímo u vstupu do charkovského metra jsou rozmístěna lůžka a deky. Využitý je každý kousek podlahy, a to včetně místa na schodech.

„Byl tam cítit zvláštní puch a už u vstupních turniketů se skrývalo mnoho lidí,“ říká zpravodaj Novinek Ján Husár.

FOTO: Zmar a zkáza v Charkově, Lvově i Mariupolu

Válka na Ukrajině

Všude jsou rozmístěny krabice, deky, oblečení, igelitové tašky s potravinami a jako úložné prostory jsou využívány i samotné vozy metra. Na počátku války se zde skrývaly stovky lidí, teď jich tu je o něco méně.

Lidé zde odpočívají, jiní spí nebo pracují. Oleg, který zde s rodinou bydlí už dva měsíce, zatím v provizorních podmínkách stříhá jednoho z chlapců.

„Všude se střílelo. Rozhodli jsme se, že bezpečnější místo než metro nenajdeme. Všechno je jako doma. Jíme, vaříme. Spíme ve stanu a babička na matraci,“ sdělil Oleg.

Lidé mi umírají v náručí. Zastavte to, prosí zdravotník z Azovstalu

Válka na Ukrajině

Ruská vojska v Charkově poničila kolejnice a vozy veřejné dopravy. Lidé tak nemají možnost přepravy po městě a musí stopovat náhodně projíždějící auta.

„Zničili dopravu, aby ochromili město. Tohle v Kyjevě nebylo, tam po bojích začaly autobusy jezdit,“ doplňuje Husár.

Foto: Ján Husár, Novinky

Charkovské metro

Na sídlišti Saltovka jsou pozůstatky tvrdých bojů

V městské čtvrti Saltovka jsou vidět pozůstatky tvrdých bojů a ostřelování. Většina obyvatel zde od vypuknutí války zůstala a nadále žije v ostřelovaných budovách.

„Kdybychom byli v kuchyni, tak nevím, jak by to dopadlo. Všechno hořelo, bylo to děsivé. Nevěděli jsme, kam utéct,“ vypráví zážitek z ostřelování jedna z místních žen.

Bydlí v devátém patře domu a jediné místo, kam se může schovat, je chodba.

Z mariupolských oceláren Azovstal byli evakuováni všichni starci a děti

Válka na Ukrajině

Další žena chodí pravidelně krmit kočky, které se pohybují kolem jejího domu. Dobrovolníci se sice snaží čtvrť zásobovat potravinami, ale situace je velmi nestabilní.

Reklama

Výběr článků

Načítám