Hlavní obsah

Lidé mi umírají v náručí. Zastavte to, prosí zdravotník z Azovstalu

Další zoufalou prosbu o pomoc zveřejnil z obléhané továrny Azovstal v Mariupolu, okupovaném ruskými silami, zdravotník, který pomáhá zraněným ukrajinským bojovníkům. Ve výzvě na sociálních sítích popsal, jak bezmocný je, když musí sledovat muka umírajících lidí.

Foto: AP – Alexei Alexandrov

Ani o víkendu ruské ostřelování mariupolské ocelárny neustávalo.

Článek

„Lidé tady umírají kvůli zraněním, ale také hlady. Umírají v agonii kvůli chybějícím lékům i strašidelným podmínkám,“ prohlásil na videu, které převzal portál BBC News.

Vzdát se nemůžeme, zabili by nás, vzkazují obránci oceláren

Evropa

Málo antibiotik

Mladý muž před válkou pracoval na záchrance. „Je bolestné sledovat, jak mi lidé umírají přímo v náručí kvůli nedostatku antibiotik. V roce 2022 lidé umírají kvůli hnijícím ránám!“ popsal situaci v provizorní nemocnici v podzemí ocelárny, ve které ukrajinští bojovníci už dva měsíce vzdorují ruské armádě.

„Nemám pojem o čase. Nevím, jestli mám nějaké zítra. Střílejí na nás ze vzduchu, z moře i z pevniny,“ říká zdravotník. „Prosím, aktivujte proceduru vyvedení všech lidí včetně vojáků z území Azovstalu. Zastavte tuto hrůzu!“ vyzývá.

Rusové chystají útok ve dvou směrech

Evropa

O pomoc prosí Turecko. „Jsem krymský Tatar, jsem muslim,“ říká s ohledem na tradiční vazby. „Turecko a Ukrajina se vždy podporovaly navzájem. Máte velkou autoritu v politice našeho regionu. Už nevím, komu máme psát a na koho se obracet. Proto se obracím na vás a věřím upřímně, že nám pomůžete,“ dodal.

Kyjev: Chystá se evakuace vojáků

Za podpory OSN a Červeného kříže se z Azovstalu podařilo v minulých dnech evakuovat přes 500 lidí. Boje v areálu továrny však stále pokračují. Podle dostupných zdrojů je v areálu na 500 zraněných vojáků. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu prohlásil, že úřady chystají společně s mezinárodními organizacemi také evakuaci vojáků a zdravotníků.

Výběr článků

Načítám