Hlavní obsah

Už dva týdny se s námi nikdo nespojil, stěžuje si pluk Azov v Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Na nedostatečnou komunikaci s politiky si stěžují příslušníci ukrajinského pluku Azov, který od začátku únorové invaze bojuje v přístavu Mariupol obléhaném ruskými silami. Podle portálu Ukrajinska pravda vytýkají politikům, že se s nimi již přes dva týdny nespojili a neberou jim telefony.

Foto: Pavel Klimov, Reuters

Zničená budova v Mariupolu

Článek

„Hodně se mluví o obraně Mariupolu, že bojujeme s převahou sil nepřítele, že nepouštíme dál Rusy a tím zdržujeme celou ruskou armádu. Všichni se radují, že nepostupuje. Pomysleli jste ale na to, jaké je to tady být, jak bojovat v takových podmínkách, co vůbec cítí obránci Mariupolu?“ řekl Svjatoslav Palamar, zástupce velitele pluku.

Ukrajinská armáda: Cílem Rusů je dobytí Mariupolu, nebezpečí hrozí i z Běloruska

Válka na Ukrajině

„Je to, jako když se tě esemeskou ptají, jak se máš, a ty jsi před pěti minutami uložil do černého pytle spolubojovníka, kterého jsi znal sedm let. Je to, jako když 22letý bývalý četař velí líp než plukovník, který celý život dostával žold,“ vzkázal.

Pluk vznikl v roce 2014 v době konfrontace se separatisty na východě Ukrajiny z nacionalistického dobrovolnického praporu. V současné době je součástí Národní gardy.

Pluk Azov. Radikálové, nebo tvrdí obránci?

Válka na Ukrajině

Německá televize Deutsche Welle členy Azovu označila za dobře vycvičené bojovníky, ale z řad nacionalistů a ultrapravice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám