Hlavní obsah

USA přesunuly dvě baterie protiraketového systému Patriot do Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Varšava

USA přesouvají dvě baterie svého raketového systému Patriot do Polska. Podle médií to v úterý oznámil Pentagon, podle nějž se jedná o obranný krok určený k ochraně sil USA a NATO. Americké ministerstvo obrany dodalo, že zbraňový systém nebude „žádným způsobem podporovat jakékoliv útočné operace“.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Spojené státy raketový systém umístily do Polska ”z rozkazu ministra obrany (USA) a po pozvání od našich polských spojenců".

„Jedná se o preventivní opatření na ochranu našich sil, které podtrhává náš závazek vůči článku pět" smlouvy o NATO, podle nějž je útok na jednoho člena aliance útokem na všechny, pokračuje vyjádření Pentagonu. „Každý krok, který podnikáme, je určený k odstrašení agrese a ujištění našich spojenců," stojí ve vyjádření.

Systém Patriot slouží k ochraně před taktickými balistickými střelami, raketami s plochou dráhou letu i letouny. Jeho součástí jsou výkonné radary s dosahem až 160 kilometrů.

Biden chtěl s Araby jednat o náhradě za ruskou ropu. Odmítli ho

Válka na Ukrajině

Podle listu The New York Times vyslání systému do Polska odráží rostoucí obavy Varšavy a Washingtonu z ruských raket, které by na území Polska mohly dopadnout záměrně či nedopatřením v důsledku bojů na Ukrajině. Polsko v současnosti přijímá statisíce ukrajinských uprchlíků a je rovněž zásadním příjemcem nových zbraní od západních zemí v rámci posilování východního křídla NATO.

Oznámení přišlo jen krátce předtím, než Washington odmítl plán Varšavy na poskytnutí polských stíhaček MiG-29 ukrajinskému letectvu. Mezi západními státy panují obavy z toho, že by takové přímé posílení ukrajinské armády mohlo Rusko brát jako vstup třetí strany do konfliktu.

Pentagon nápad Polska s dodávkou stíhaček na Ukrajinu zarazil

Evropa

Západní země po ruském útoku na Ukrajinu posilují vojenskou přítomnost na východním křídle NATO od Pobaltí po Bulharsko. V Polsku je nyní asi 10.000 amerických vojáků. Rakety Patriot má ze zemí na východě NATO také Rumunsko. Německo a Nizozemsko nedávno oznámily, že obranný protivzdušný systém vyšlou kvůli nynější krizi rovněž na Slovensko.

Varšava uzavřela v roce 2018 obří kontrakt na nákup systému Patriot, polská vláda loni na podzim oznámila, že by jej USA měly dodat do konce letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám