Hlavní obsah

Biden chtěl s Araby jednat o náhradě za ruskou ropu. Odmítli ho

Washington

Snaha Spojených států nahradit ruskou ropu arabskou zatím neuspěla. Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty odmítly domluvit si termín telefonických rozhovorů svých nejvyšších představitelů s americkým prezidentem Joem Bidenem, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na blízkovýchodní a americké představitele.

Foto: Reuters

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

List uvedl, že jak saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, tak vládce Spojených arabských emirátů šajch Muhammad bin Zajíd byli pro Bidena „nedostupní“, když Spojené státy žádaly o rozhovor.

„Byla tu nějaká očekávání ohledně telefonátu, ale neuskutečnil se,“ uvedl americký představitel k plánu Bidenova hovoru s princem Muhammadem bin Salmánem. „Měla to být součást otevření kohoutku (pro tok saúdské ropy),“ dodal k tématu hovoru.

Biden zakázal dovoz ruské ropy do USA

Amerika

Začátkem tohoto týdne mluvčí Bílého domu Jen Psakiová sdělila, že nejsou žádné plány na brzké Bidenovo jednání s princem. Biden podle listu The Wall Street Journal 9. února mluvil s princovým otcem, králem Salmánem, kdy si potvrdili strategické partnerství.

Velvyslanec Spojených arabských emirátů v USA pak potvrdil, že obě země mají napjaté vztahy, i když naznačil, že se problémy podaří překonat.

Cena ropy stoupá

Americká administrativa se snaží dosáhnout zvýšení dodávek ropy na světové trhy z jiných zdrojů poté, co USA zakázaly dovoz ropy z Ruska v reakci na ruskou agresi na Ukrajině. Ruská ropa se ale podílí jen necelými třemi procenty na americké spotřebě.

To vedlo k dalšímu růstu ceny ropy na 130 dolarů za barel, což je nejvíce za čtrnáct let, uvedl list The Guardian.

Ropa dál zdražuje, americké zásoby se výrazně tenčí

Stalo se

Minulý týden kartel producentů ropy OPEC+ zahrnující Rusko odmítl zvýšit limity těžby.

Jednání s Venezuelou

Spojené státy dokonce poprvé po dlouhých letech otevřely diplomatické kanály s Venezuelou, která je sice spojencem Moskvy a úhlavním nepřítelem Washingtonu v Jižní Americe, ale má jedny z největších zásob ropy. Venezuela jako gesto dobré vůle propustila nejméně dva vězněné Američany.

USA zastaví stahování svých vojáků z Německa

Amerika

Americká politika v zálivu

Spojené státy doplácejí na blízkovýchodní politiku Antonyho Blinkena, který se rozhodl méně vycházet vstříc Saúdské Arábii. USA totiž začaly jednat s Íránem na obnovení dohody o íránském jaderném programu, která ale nebrání Teheránu podporovat nejrůznější milice na Blízkém východě.

Spojené státy také přestaly podporovat Saúdskou Arábii v její válce s jemenskými šíity. Íránem podporované Húsie odmítl Washington označit za teroristickou organizaci, přestože balistickými raketami ostřelují nejen Saúdskou Arábii, ale už i Emiráty. Washington také nepromíjí Rijádu vraždu novináře Džamála Chášukdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu a nepodporuje zajištění imunity prince bin Salmána proti stíhání za tento čin.

USA se vrátí k jaderné dohodě s Íránem, ten ji musí plnit

Blízký a Střední východ

Biden už v předvolební kampani sliboval, že bude zacházet se Saúdskou Arábií jako se státem, jenž si zaslouží odsouzení. Saúdskoarabský režim je mimořádně nedemokratický, jenomže jde o dlouholetého spojence USA. O nic demokratičtější Írán, s nímž se Washington snaží obnovit dohodu o jaderném programu, vidí Ameriku jako hlavního nepřítele hned po Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám