Hlavní obsah

Topolánek: Fialova cesta má symboliku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro Právo hodnotí cestu předsedy vlády Petra Fialy (ODS) do Ruskem ostřelovaného Kyjeva jako obrovský symbol pro Českou republiku i Evropu. „Doufám, že vláda zůstane racionální, nepopulistická a jednotná,“ uvedl Topolánek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek

Článek

 Jak hodnotíte rozhodnutí premiéra Fialy jet do válečné oblasti?

Přes všechna očekávatelná i náhodná rizika jednoznačně pozitivně. Teprve v krizi se ukazuje charakter lídra a jeho vůdcovské schopnosti. U Fialy, který je „hodnotový“ premiér a nepopulistický nepapaláš, mne to nepřekvapilo. To není selfíčkový výlet nebo Honzíkova cesta.

Jde podle vás pro českého premiéra a obecně pro Česko o velkou výzvu?

Český premiér reprezentuje desetimilionovou zemi, která zvyšuje svou hodnotu a výtlak jen výjimečně. Toto je přesně ta situace. Mnozí z nás premiérů byli vystaveni podobným výzvám a zachovali se podobně. Tato situace je ale bezprecedentní.

Fiala: Strach jsem neměl, riziko tam ale bylo

Domácí

Z pohledu bývalého premiéra – jak komplikované je takovou cestu zorganizovat, dostat se tam?

No, a dostat se zpátky, že? Přesné postupy, logistika, eliminace rizik, záložní plány, koordinace. Svým způsobem rutina. Mimochodem, nikdy mne to nezajímalo.

Odhadnete, jaká bezpečnostní opatření musel premiér Fiala přijmout? Jak zabezpečená tato akce je?

Premiér členské země NATO a EU je svým způsobem ohrožen tady, na Ukrajině a kdekoli jinde. Řekl bych, že jde o standardní postup s klasifikovanou vyšší mírou rizika. Žádné relevantní informace určitě vypuštěny nebyly.

Statečné gesto a popíchnutí Bruselu, hodnotí německý tisk cestu tří premiérů

Válka na Ukrajině

 Jakou symboliku má taková cesta pro naši republiku v Evropě, případně ve světě?

Obrovskou. „Evropa i svět“ zaznamenají, že vůbec existujeme, že víme, co nám hrozí, kam patříme, že víme, co chceme a nechceme, a že rozumíme sami sobě. Že nestojíme o žádné nové „Jalty“, „Mnichovy“, ostpolitiky a defétismus. Že jsme po letech střetu zájmů a tápání zpět.

"Teprve v krizi se ukazuje charakter lídra a jeho vůdcovské schopnosti"

Ano, jsme taky ve střetu zájmů. Nicméně ne byznysově. Geopoliticky, hodnotově, kulturně i civilizačně. Jsem přes všechnu tu hrůzu a hrozby na nás pyšný. A Fiala posílá tento vzkaz dál. Klobouček!

Topolánek se vrací do čela Teplárenského sdružení

Domácí

Nemůže cesta být i případným bezpečnostním rizikem pro Českou republiku – pokud by na ni reagovala Ruská federace?

My jsme ale dlouhodobě vystaveni bezpečnostnímu riziku. Agrese a zločiny Kremlu na Ukrajině to pouze vyhrotily a obnažily to i lidem, kteří mají jiné, třeba existenční starosti, kteří se o politiku nezajímají, pokud vše aspoň trochu funguje, a kteří každodenním lopocením a starostmi o blízké, o lepší život, o zdraví tak trochu pozapomněli, že naše bezpečnost není samozřejmost.

Může to být pro EU nebo NATO signálem, aby udělal pro Ukrajinu nějaké kroky navíc, po čemž volá i samotná Ukrajina?

Signál stačit nebude. Pouze permanentní tlak nás, těch ohrožených. A na každém summitu předčítání z učebnic dějepisu…

Nejste v tom sami. Fiala a spol. jednali se Zelenským

Válka na Ukrajině

 Jak hodnotíte přístup české vlády k pomoci Ukrajině?

Nemám výhrady. Jak u té formálně viditelné pomoci, tak i té logicky skryté. To nejtěžší nás ale teprve čeká. I doma. Doufám, že vláda zůstane racionální, nepopulistická a jednotná. A odvážná ne slovy, ale činy. Premiér Fiala je pro mne silnou garancí.

Reklama

Výběr článků

Načítám