Hlavní obsah

Nejste v tom sami. Fiala a spol. jednali se Zelenským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) spolu s premiéry Polska a Slovinska Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou a polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyňským v úterý večer jednali v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Premiér Petr Fiala a spol. jednají se ZelenskýmVideo: Reuters

 
Článek

Zelensky řekl, že návštěva premiérů Česka, Polska a Slovinska je silným projevem podpory. "Vaše návštěva Kyjeva v této pro Ukrajinu těžké době je silným důkazem podpory. Velmi si toho vážíme," uvedl Zelenskyj na sociální síti Telegram.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vedoucí představitelé EU na návštěvě KyjevaVideo: Reuters

Jednání skončilo kolem půl jedenácté středoevropského času. Premiéři Česka, Polska a Slovinska poté vystoupili na tiskovém brífinku. „Jsme tu, abychom vyjádřili podporu vaší zemi a vašemu boji. Víme, že bojujete i za naši svobodu a naše životy,” řekl Fiala.

Foto: Reuters

Fiala a spol. jednají se Zelenským

„Musíme Ukrajinu pozvat do EU, musíme poskytnout zbraně k obraně vašeho domova, nikdy vás neopustíme,“ řekl polský premiér Mateusz Morawiecki.

„Musíte být stateční, Ukrajina patří do Evropy,“ řekl slovinský premiér.

Foto: Reuters

Jednání premiérů Česka, Polska a Slovinska v Kyjevě

„Odvaha opravdových přátel Ukrajiny. Budeme diskutovat o podpoře Ukrajiny a posílení sankcí proti ruské agresi,” uvedl na Twitteru ukrajinský premiér Šmyhal.

„Tady, ve válkou rozedraném Kyjevu, se píší dějiny. Tady svoboda svádí souboj se světem tyranie. Tady se hraje o budoucnost nás všech. Evropská unie podporuje Ukrajinu, která se může spolehnout na pomoc svých přátel - toto poselství jsme s sebou dnes přivezli do Kyjeva,” napsal před jednájím na Twitteru Morawiecki.

Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února.

Morawiecki na facebooku napsal, že nynější válka „je výsledkem činů krutého tyrana, který útočí na bezbranné civilisty, bombarduje města a nemocnice. Musíme co nejrychleji zastavit tragédii, která se odehrává na východě. Proto jsme s premiéry Fialou a Janšou v Kyjevě”.

Fiala už je v Kyjevě, kde se má setkat se Zelenským

Válka na Ukrajině

Fiala už dříve během dneška uvedl, že cesta do Kyjeva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Podle něj je o ní informováno mezinárodní společenství včetně OSN.

V ostřelovaném Kyjevě vyhlásili zákaz vycházení, do metropole zamířil premiér Fiala

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám