Hlavní obsah

Strčte hlavu za hranice a vlítneme i na vás, hrozí Moskva Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jestliže se Polsko rozhodne vyslat vojáky na Ukrajinu, rozdrtíme ho. S takto jednoznačným vzkazem Varšavě vystoupil ve čtvrtek místopředseda Dumy, tedy ruského zákonodárného sboru, Vladimir Šamanov. Reagoval tak na záměr Poláků vyslat na válkou zmítanou Ukrajinu mezinárodní mírové jednotky.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda Dumy Vladimir Šamanov

Článek

„Je čas, aby si vedení země (Polska) uvědomilo, kde má hranice. Jenom si, Poláci, zkuste vystrčit hlavu jen 10 metrů za ně,“ prohlásil Šamanov podle britského serveru The Daily Mail. Dodal, že se budou konečné fáze konfliktu odehrávat v blízkosti polské hranice a že na zapojení polských jednotek by Moskva odpověděla „plnohodnotně včetně užití hypersonických střel“.

Jaderný útok může přijít, když nás NATO vyprovokuje, řekl ruský diplomat při OSN

Válka na Ukrajině

Hypersonickými střelami Šamanov patrně myslel rakety Kinžal, proti nimž protivzdušná obrana Severoatlantické aliance podle dostupných informací nemá účinnou ochranu. Pohybují se totiž nejméně pětkrát rychleji než zvuk a jsou díky rychlosti a manévrovatelnosti obtížně sledovatelné a zachytitelné.

Rusko vystřelilo na Ukrajinu další hypersonický Kinžal

Evropa

Poláci hodlají vyslání mírových jednotek navrhnout zřejmě už na právě probíhajícím mimořádném summitu NATO. Podle informací, které zveřejnil s odkazem na únik z utajovaných materiálů polský server onet.pl, by mohla Varšava nabídnout až 10 tisíc vojáků.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov již dříve varoval, že by takový krok znamenal zatažení NATO do konfliktu. Rozporuplné reakce zatím nápad s mírovými silami vzbuzuje rovněž mezi lídry Západu. Vyjasnit by je mohl právě probíhající summit v Bruselu.

Mírová mise rozděluje politiky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám