Hlavní obsah

Mírová mise rozděluje politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský návrh vyslat na Ukrajinu mírovou misi, jejíž přesnější obrysy ale zatím nejsou známy, české politiky rozděluje. Hlavně opoziční poslanci varují, aby se Česko nenechalo zatáhnout do akce, která by mohla vést k rozšíření války dál do Evropy.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek mariupolského divadla po ruském bombardování

Článek

Předseda branného výboru Sněmovny a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) je opatrný a před případným souhlasem s polským návrhem chce, aby vláda s opozicí vše řádně prodiskutovala.

Kaczyňski s mírovou misí NATO vsadil na vabank

Válka na Ukrajině

„Jsem k tomu velmi rezervovaný, protože mírová mise přísluší pouze OSN. Varuji před jakýmikoli kroky, které by situaci eskalovaly. Sem patří i bezletová zóna. Nikdo si nepřeje zavlečení zemí NATO do této války,“ řekl ve středu Právu Metnar.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že polský návrh je k diskusi, ale jeho provedení vidí spíše skepticky. „Chceme Ukrajině pomáhat, ale nechceme dostat Českou republiku do konfliktu,“ řekla Černochová v ČT.

Jaderný útok může přijít, když nás NATO vyprovokuje, řekl ruský diplomat při OSN

Válka na Ukrajině

Podle ní není možné, aby mírovou misi odsouhlasila Rada bezpečnosti OSN, protože v ní sedí i Rusko s právem veta, ale cestou by podle ní mohl být většinový souhlas Valného shromáždění OSN. „Bylo by potřeba asi 130 hlasů a to by, myslím, bylo možné,“ dodala Černochová. Ve čtvrtek by o mírové misi měl jednat mimořádný sum­mit NATO.

„Je to genocida“

Předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek z TOP 09 je pro to, aby Česko polskou snahu podpořilo. „Riziko tu je, ale tomu se nevyhneme nikdy. Humanitární koridor je podle mého namístě. Evropa se nemůže v přímém přenosu dívat, jak tam umírají lidé kvůli tomu, že se nemohou dostat z místa,“ řekl Právu Ženíšek.

Lavrov: Mírová mise NATO na Ukrajinu by byla přímou konfrontací s Ruskem

Evropa

Také člen branného výboru Petr Liška (STAN) se začíná přiklánět k tomu, že by se mělo něco zkusit. „Už to překročilo meze, protože tam dochází ke genocidě Ukrajinců, a proto bych se přikláněl k ráznějšímu řešení,“ řekl Liška. Bezletová zóna se dá podle něj vyhlásit snadno, ale hůř by se zajišťovalo její dodržování. V současné době je neproveditelná, dodal Liška.

Hnutí SPD je zásadně proti mírové misi. „Bylo by to bráno jako vstup vojsk NATO na území Ukrajiny a začala by třetí světová válka. To by znamenalo miliony mrtvých,“ řekl Právu šéf poslanců SPD Radim Fiala. Pro mírovou misi by byl jen v případě, že by s tím souhlasilo v Radě bezpečnosti i Rusko.

Biden: Hrozba použití chemických zbraní Ruskem je reálná

Válka na Ukrajině

Místopředseda branného výboru Pavel Růžička (ANO) je pro vyslání vojáků NATO na Slovensko, na což ve čtvrtek kývla Sněmovna. „Ale mírová mise nebo bezletová zóna by problémy pouze znásobily,“ řekl Právu.

Růžička dodal, že se drží rezervované pozice NATO. „Není to sice vůči Ukrajině fér, ale to je bohužel život. V zájmu udržení celosvětového míru podporuji zdrženlivé kroky Aliance. Zavlečení ostatních států do tohoto konfliktu může přerůst v jaderný konflikt,“ varoval.

Česko pošle 400 vojáků do nové jednotky NATO na Slovensku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám