Hlavní obsah

Strach o uklízečku a manželka u bankomatu. Život ruského oligarchy se zásadně změnil

Jedním z ruských oligarchů, kteří na vlastní kůži pocítili Západem uvalené sankce, je Petr Aven. Podnikatel, finančník a bývalý politik s vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina se ocitl na seznamu osob, kterým Západ zmrazil majetek. A život v Londýně najednou není tak růžový.

Foto: Profimedia.cz

Petr Aven

Článek

Sedmašedesátiletý Petr Olegovič Aven, jenž byl podle časopisu Forbes ještě v loňském roce 529. nejbohatším člověkem planety s majetkem odhadovaným na 5,3 miliardy dolarů (119 miliard korun), se ocitl na sankčním seznamu po ruské invazi na Ukrajinu.

Až do prvního března stál v čele ruské Alfa-Bank, rozhodl se však z vedení jedné z největších ruských bank odstoupit, údajně aby pomohl ochránit samotnou instituci před západními sankcemi.

Budu si moci dovolit alespoň uklízečku a řidiče? Vždyť já sám neřídím.
Petr Aven

O dva dny později Aven odstoupil společně se spoluzakladatelem Michailem Fridmanem i ze společnosti ABH Holding, pod kterou Alfa-Bank spadá a v níž drží podle Bloombergu vlastnický podíl 12,4 procenta.

Francie zablokovala dvě jachty patřící ruskému oligarchovi Kuzmičevovi

Válka na Ukrajině

Ještě před samotným uvalením sankcí absolvovala Avenova manželka v Londýně náročnou misi. Podle serveru Financial Times dostala za úkol vybrat z bankomatů co možná nejvíce peněz v hotovosti, Aven totiž zřejmě tušil, že každým dnem bude jeho majetek na Západě u ledu.

To se o pár dní později skutečně stalo a ruský oligarcha se ocitl ze dne na den bez možnosti operovat se značnou částí majetku, včetně luxusního mezonetového bytu v londýnské čtvrti St. James's či domu napěchovaného sbírkou umění na předměstí britské metropole.

Řídit bude nevlastní dcera

Aven po uvalení sankcí připouští, že si není jistý, zda vůbec zvládne zaplatit základní výdaje. „Všechno, co jsme 30 let budovali, je teď v troskách. Naše podnikání je zničené a my budeme muset začít nový život,“ citoval deník Financial Times ruského podnikatele.

„Budu si moci dovolit alespoň uklízečku a řidiče? Vždyť já sám neřídím. Za volant asi bude muset moje nevlastní dcera. Nevím, jak teď přežijeme,“ stěžoval si u stolu ve svém londýnském bytě.

Západ nedoceňuje moc Putina nad Ruskem, varuje oligarcha

Válka na Ukrajině

Na sankční seznam se dostal především kvůli vazbám na prezidenta Putina a v následujících týdnech mu reálně hrozí vyhoštění z Velké Británie. Jako majitel lotyšského a ruského pasu či amerického víza má na výběr, podle vlastních slov ale Velkou Británii opustit nehodlá.

„Pokud teď odjedu, už se možná nebudu moct nikdy vrátit,“ myslí si Aven, který v Londýně žije s manželkou a osmiletým dítětem. Nyní se hodlá bránit právní cestou, sankce jsou podle něj neoprávněné.

Shání právníka

V posledních dnech se usilovně snaží najít britského právníka, který by mu pomohl zajistit uvolnění finančních prostředků, které by vynaložil na další služby právníků.

„Jenže britští právníci se do spolupráce s Rusy zrovna nehrnou. Bylo mi řečeno, že změnit rozhodnutí o sankcích je prakticky nemožné,“ uvedl Aven, kterého údajně trápí, že se nemohl proti uvalení sankcí bránit.

„Uvalili na mě sankce kvůli schůzkám s prezidentem. Na tom přece není nic špatného. Snažil jsem se řešit podnikání a politiku nechat stranou. K takovému podnikání je v Rusku kontakt s prezidentem potřeba. A pokud se ozve jeho kancelář, nezbývá vám nic jiného než odpovědět. Když jsem jednal s Putinem, zastupoval jsem společnost, nikoliv sám sebe. My jsme teď připraveni všechno potřebné dokázat. Ale podniků se teď z právního hlediska nemůžeme ani dotknout,“ připustil Aven, který od začátku ruské invaze na Ukrajinu vyjadřuje Ukrajincům soucit.

Zmíněné schůzky s Putinem se měly odehrávat čtvrtletně a ruský prezident se během nich měl zásadně podílet na rozhodování o chodu společnosti. V roce 2019 to vyplynulo ze zjištění vyšetřovacího týmu bývalého šéfa FBI Roberta Muellera, jenž byl pověřen vyšetřením zapojení Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Podpora Jelcina

Putin navíc není prvním ruským prezidentem, ke kterému má Aven blízko. Už v roce 1996 pomáhal oligarcha financovat znovuzvolení Borise Jelcina. Ten si jej na začátku devadesátých let vybral, aby byl jednou z hlavních postav ekonomické reformy po rozpadu Sovětského svazu. Aven dva roky zastával post ministra zahraničních hospodářských vztahů a v devadesátých letech s Fridmanem investovali do ropy, díky čemuž zásadně zbohatli.

Sankce uvalené na ruské oligarchy nebudou mít podle Avena na Putina žádný reálný vliv. „Je to sice pochopitelné, ale není to fér. Stěžovat si ale nebudu, když umírají lidé,“ řekl Aven.

Heineken v Rusku končí

Ekonomika

Aven podle vlastních slov nevlastní jachtu ani soukromý tryskáč, naopak prý jednal s britským muzeem o darování své hodnotné umělecké sbírky, jednání se však protáhla kvůli detailům dohody. Nyní se proces pozastavil úplně.

„Obavám se, že kroky, které byly učiněny, nebudou jen tak zapomenuty,” konstatoval k uvalení sankcí.

„Moje babička, kterou za dob Sovětského svazu zavřeli do gulagu, mi dala kdysi dobrou radu: Jednoho dne si pro tebe přijdou, tak se na to připrav,“ dodal Aven, jehož předkové byli za Stalina pronásledováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám