Hlavní obsah

Heineken v Rusku končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská pivovarnická společnost Heineken v reakci na ruský útok na Ukrajinu definitivně ukončila veškerou činnost v Rusku. Již počátkem března přestala své výrobky do Ruska vyvážet, nyní se zbavuje i veškerého majetku v Ruské federaci včetně továrny.

Foto: © Eric Gaillard / Reuters, Reuters

Lahve piva Heineken

Článek

„Již dříve jsme oznámili konec veškerého prodeje, produkce a propagace naší značky v Rusku a odmítli jsme jakkoliv profitovat z našich ruských podniků. V návaznosti na to jsme se rozhodli vlastnictví veškerých podniků v Rusku ukončit,“ napsal generální ředitel společnosti Dolf van den Brink v tiskové zprávě.

Další elektronický gigant opouští Rusko. Končí tam jednička na trhu Samsung

Internet a PC

Podle výroční zprávy z roku 2021 má z Ruska Heineken 7,3 procenta zisků. Velikostí exportu je to jeho třetí největší trh po Vietnamu a USA. V Rusku zaměstnává více než 1800 lidí.

„Za jakýchkoliv okolností garantujeme, že všem zaměstnancům bude vyplacena mzda do konce roku 2022. Z prodeje podniků odmítáme jakýkoliv profit. Očekáváme celkové finanční ztráty ve výši 0,4 miliardy eur,“ doplnila firma.

Komu bude své podniky prodávat, zatím společnost neoznámila.

Francouzské firmy nechtějí odejít z Ruska kvůli tomu, aby nepřipravily lidi o práci

Válka na Ukrajině

Heineken je druhý největší pivovar na světě. V České republice vlastní pivovary Krušovice, Starobrno a Velké Březno.

Kromě těchto značek už v Rusku nebudou k dostání ani výrobky od pivovarů Budějovický budvar, Plzeňský Prazdroj nebo Staropramen.

Válka na Ukrajině, na kterou zaútočilo sousední Rusko, trvá už více než měsíc. Zemřely už tisíce lidí, vojáků i civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám