Hlavní obsah

Francie zablokovala dvě jachty patřící ruskému oligarchovi Kuzmičevovi

Paříž

Francie znemožnila plavbu dvou dalších luxusních lodí, jejichž ruský majitel je na sankčním seznamu Evropské unie. Jachty v odhadované hodnotě 20 a 70 milionů eur (492 milionů a 1,7 miliardy korun) kotvící u pobřeží francouzské Riviéry patří Alexeji Kuzmičevovi, napsala agentura AFP s odvoláním na vládní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Jachta šéfa Rosněftu Igora Sečina

Článek

Jachty jsou součástí ruského majetku v celkové hodnotě 850 milionů eur (21 miliard korun), jehož zmrazení Francie oznámila v neděli. V praxi to znamená, že jej majitelé nemohou používat či zpeněžit, uvedl dříve francouzský ministr Bruno Le Maire.

Francie již na začátku března oznámila, že znemožnila plavbu superjachty Amore Vero šéfa ropného koncernu Rosněfť Igora Sečina.

Podobné kroky učinilo Německo či Španělsko v rámci sankcí EU vůči ruským oligarchům kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Pozornost vzbudila 140 metrů dlouhá loď Scheherazade kotvící v Toskánsku, které podle ruských opozičních aktivistů patří prezidentovi Vladimiru Putinovi. Starosta italského přístavního města informaci popírá.

Po Putinových miliardářích jdou v Itálii lovci kmotrů

Válka na Ukrajině

První z Kuzmičevových plavidel francouzské úřady zmrazily 16. března, druhé v pondělí. Větší a dražší jachta La Grande Ourse kotví v letovisku Antibes západně od Nice.

Na délku měří 26 metrů a v přístavu byla kvůli údržbě. Menší, 17metrová sesterská loď La Petite Ourse se nachází v nedalekém Cannes.

Kuzmičev je „významný akcionář konglomerátu Alfa Group” napsala podle AFP Evropská unie, která ho 15. března umístila na sankční seznam.

Devětapadesátiletý oligarcha je podle Bruselu považován za jednoho z nejvlivnějších Rusů s pevnými vazbami na prezidenta Vladimira Putina.

Reklama

Výběr článků

Načítám