Hlavní obsah

Situace na Ukrajině? Zatím to vypadá na ruskou nevýhru

Zbytečná válka – téma, kolem něhož se diskuze v podcastu točí, asi není třeba detailněji uvádět. Alex Švamberk ze zahraniční redakce Novinky.cz, specialista na bezpečnostní politiku Milan Mikulecký a v roli hosta bývalý diplomat v Rusku Vladimír Votápek hovoří o tom, co může nastat v nejbližší i vzdálenější budoucnosti. Zaznívá mírný optimismus i varování.

Foto: Novinky

Zbytečná válka

Článek

Ačkoli se v posledních dnech stále hovoří o vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou a zaznívají hlasy, že vše spěje do nadějného závěru. Co to znamená? „Neumím si představit, že by Ukrajinci přistoupili na drzé ruské požadavky. Vyjednavač z Ruska nemůže sám přistoupit též na nic, s čím se neztotožňuje Kreml a Vladimir Putin. Takže jen pokud by na svém místě ruský prezident přestal sedět, pak by bylo reálné něčemu optimistickému uvěřit. Zatím to však tak nevypadá a v nejbližších dnech se zřejmě nedá očekávat stažení vojáků za hranice Ukrajiny zpět domů,“ řekl v debatě bývalý diplomat působící v Rusku Vladimír Votápek.

Putin se zradikalizoval. Okolo Ruska chce další Běloruska

Válka na Ukrajině

Jiná situace by podle něj nastala, pokud by ruská vojska utrpěla zdrcující porážku podobné té historické – například porážce Rudé armády pod Varšavou nebo ve Finsku. Pak je podle něj představitelné, že by byla ruská strana ochotná a přístupná ke kompromisům.

Může zažít Rusko porážku?

„Když se bavíme o zdrcující porážce – je třeba uvést, že momentálně to na ni zatím nevypadá. V tuhle chvíli je to takové nevítězství, jak by řekl Václav Klaus. Pro Rusy je to ale ohromně nákladná záležitost. Vojensky mají obrovské ztráty. Vzhledem k tomu, kolik kusů techniky je schopno Rusko vyrobit, tak tyto ztráty budou nahrazovat dalších dvacet let,“ konstatoval během debaty vojenský expert Milan Mikulecký.

„Ve válce se může stát všechno, ale s každým dnem jsem optimističtější, že by Rusko opravdu mohlo i tentokrát zažít porážku,“ uvedl ještě Votápek.

Blesková válka selhala, neúspěch si Rusové vybíjejí na civilistech

Podcasty a pořady

Diskuze se též točila nad otázkou, zda je přijatelné, aby opustilo Rusko něco, co armáda již obsadila, jakou roli hraje prezident Běloruska Lukašenko a jakou budoucnost má Putin, jak a zda se může udržet u moci a jakou Rusko po Putinovi?

Poslechněte si celou debatu v podcastu Zbytečná válka.

Nepravidelný podcast, který nabízí nejrůznější pohledy na válečný konflikt na Ukrajině a další současné konflikty. Debaty redaktorů zahraniční sekce Novinky.cz a vybraných expertů naladíte také na Spotify, Apple Podcasts nebo platformě Podcasty.cz.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám