Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že dluh splatilo, platbu ale musí povolit USA

Rusko oznámilo, že odeslalo platební příkaz na splacení dvou dluhopisů ve výši 117 milionů dolarů, které měly splatnost ve středu. Finanční prostředky, které k tomu ale Moskva použila, pocházely ze zmrazených zahraničních aktiv Ruska, která podléhají západním sankcím kvůli útoku na Ukrajinu, uvedl server CNN. Zůstává tak nejasné, zda věřitelé své peníze dostanou.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruský ministr financí Anton Siluanov řekl pro státem vlastněnou televizi Russia Today (RT), že země splnila své závazky vůči věřitelům. Zároveň ale dodal, že „možnost nebo nemožnost splnit naše závazky v cizí měně nezávisí na nás“.

Jestli tak bude platba na účty věřitelů připsána, závisí podle něj na Spojených státech, zda transakci povolí. „Máme peníze, zaplatili jsme. Teď je míč na americké straně,“ řekl Siluanov pro RT.

Mluvčí amerického ministerstva financí sdělil, že USA umožní, aby platby prošly, uvedla CNN. Převod peněz pro účely těchto plateb zajišťuje Ruské federaci americký finanční ústav Citibank, informovala agentura Reuters.

Oba dolarové dluhopisy, které muselo Rusko do středy splatit, jsou pro zemi první zkouškou toho, zdali je schopna splácet své závazky vůči zahraničním věřitelům, zatímco svět na ni uvaluje masivní ekonomické sankce.

Svět čeká, jestli Rusko splatí dluh. Pokud ne, přiblíží se platební neschopnosti

Válka na Ukrajině

Moskva už dříve oznámila, že peníze na zaplacení má, ale že kvůli sankcím možná nebude schopna peníze do zahraničí odeslat. Pokud by Rusko nezaplatilo, ocitlo by se poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety na pokraji platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí.

Splátka v rublech by se rovnala platební neschopnosti

Siluanov před několika dny avizoval, že pokud Moskva nebude schopna odeslat platbu v dolarech, zaplatí úroky v rublech. Ratingová agentura Fitch ale v úterý uvedla, že v takovém případě by Rusko považovala za zemi v platební neschopnosti.

Rusko varuje, že dluh splatí v rublech

Válka na Ukrajině

Vzhledem k tomu, že Rusko se kvůli sankcím nemůže dostat k podstatné části svých devizových rezerv, začaly ratingové agentury prudce snižovat hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruské federace. Například agentura Fitch hodnotí schopnost Ruska splácet závazky známkou C. To znamená, že podle názoru této ratingové agentury je vyhlášení platební neschopnosti nevyhnutelné a riziko bezprostřední.

Rusko má u zahraničních věřitelů dluh celkem asi 491 miliard dolarů (přes 11 bilionů Kč). Z toho je zhruba 80 miliard dolarů splatných v příštích 12 měsících, upozornila společnost Algebris Investments. Z té posledně zmíněné částky připadá 20,5 miliardy dolarů na dluhopisy denominované v dolarech ve vlastnictví nerezidentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám