Hlavní obsah

Svět čeká, jestli Rusko splatí dluh. Pokud ne, přiblíží se platební neschopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko by mělo ve středu vyplatit 117 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč) jako úrok ze státních dluhopisů. Moskva už dříve upozornila, že kvůli sankcím, které na ni za její invazi na Ukrajinu uvalily západní země, možná nebude schopna peníze do zahraničí odeslat. Pokud by Rusko nezaplatilo, ocitlo by se poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety na pokraji platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rusko podobně jako další státy postupně vydává dluhopisy v různých měnách a v různém objemu. Některé emise umožňují platit úroky i v jiných měnách, než v jaké měně byly vydány.

To se ale netýká těch, z kterých má Rusko zaplatit úroky ve středu. Tam je třeba zaplatit pouze v dolarech. Jde o dvě emise eurobondů denominovaných právě v americké měně, poznamenala agentura Reuters.

Ruský ministr financí Anton Siluanov avizoval, že pokud Moskva nebude schopna odeslat platbu v dolarech, zaplatí úroky v rublech.

Ratingová agentura Fitch ale v úterý uvedla, že v takovém případě bude Rusko považovat za zemi v platební neschopnosti. Podle zvyklostí v podobných případech bude mít Rusko ještě 30denní lhůtu na nápravu.

Rusko má ještě měsíc. Pak zkrachuje jako Venezuela, spočítali bankéři

Válka na Ukrajině

„S platební neschopností se to má tak, že to nikdy není jednoznačné, a tento případ není výjimkou. Existuje doba odkladu, takže až 15. dubna se skutečně dozvíme, zda se jedná o platební neschopnost, nebo ne. Během doby odkladu se může stát cokoliv,“ řekl agentuře Reuters portfolio manažer pro rozvíjející trhy ze švýcarské banky Pictet Guido Chamorro.

Reuters dále upozorňuje, že splátka středečních dluhopisů je teprve začátkem. Dalších 615 milionů dolarů je splatných do konce března a první konečná plná platba dluhopisu, tedy už bez možnosti odkladu, je v hodnotě dvou miliard dolarů stanovena na 4. dubna.

Podle expertů jsou nyní tři možné scénáře, jak se bude situace vyvíjet. Tím prvním je, že Moskva dluh zaplatí v dolarech a hrozbu platební neschopnosti tak na nějakou dobu odvrátí.

Druhou možností je, že Moskva nezaplatí, čímž odstartuje právě 30denní lhůtu odkladu.

Třetí scénář pak počítá s tím, že Rusko sice dluh splatí, ale v rublech, což se však z právního hlediska rovná platební neschopnosti, přičemž 30denní lhůta by platila i v tomto případě.

Problémové jsou i dluhopisy v rublech

Situace ale může být obecně komplikovaná i v případě dluhopisů, které platbu úroků v rublech umožňují.

„Rubly pochopitelně nejsou bezcenné, jejich hodnota se ale rychle snižuje. Já si myslím, že to bude záležitost pro právníky. Jsou to mimořádné okolnosti? Nebo si je ruská vláda sama přivodila, protože to byla ruská vláda, kdo napadl Ukrajinu? O to se může bojovat před soudem,” řekl agentuře AP viceprezident Institutu pro mezinárodní finance (IIF) Clay Lowery.

Rusko varuje, že dluh splatí v rublech

Válka na Ukrajině

Vzhledem k tomu, že Rusko se kvůli západním sankcím za napadení Ukrajiny nemůže dostat k podstatné části svých devizových rezerv, začaly ratingové agentury prudce snižovat hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruské federace.

Většina je má v neinvestičním pásmu, například agentura Fitch hodnotí schopnost Ruska splácet závazky známkou C. To znamená, že podle názoru této ratingové agentury je vyhlášení platební neschopnosti nevyhnutelné a riziko bezprostřední.

Reklama

Výběr článků

Načítám