Hlavní obsah

Rusko lže o smrti zajatců, vyplývá z analýzy důkazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem července zahynulo 53 ukrajinských válečných zajatců po útoku na věznici v obci Olenivka ovládanou proruskými separatisty. Rusko a Ukrajina se z vraždy vojáků vzájemně obviňovaly. Podle Rusů měl vězně zabít zásah americkým raketovým systémem HIMARS, jehož zbytky natočil ruský reportér na místě neštěstí. Stanice CNN to ale po analýze videí, fotografií a satelitních snímků experty vyvrátila s tím, že HIMARS nemohl být použit. Ukrajinci za útokem vidí snahu Rusů zakrýt týrání vězňů.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják střežící tábor Olenivka

Článek

Zástupce samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin prohlásil, že „poté, co ukrajinští váleční zajatci začali promlouvat o zločinech, které spáchali na příkaz politických autorit Ukrajiny, byl (v Olenivce) nařízen útok“.

Krátce po tragédii natočil ruský reportér Andrej Lazarev v troskách údajné zbytky střel raketového systému HIMARS, který Ukrajině poskytly Spojené státy.

Ukrajina nařčení popřela, prezident Volodymyr Zelenskyj útok označil za „úmyslný válečný zločin Rusů“.

Kdo vraždil v Olenivce? Ukrajince může očistit satelit, Rusové zvou vyšetřovatele OSN

Válka na Ukrajině

Americká stanice CNN se rozhodla přijít na kloub ruskému tvrzení o použití salvových raketometů. Forenzní experti zanalyzovali videa a fotografie pořízené na místě tragédie a také satelitní snímky před útokem a po něm.

A závěr? Ruská verze je zřejmě falešná. Podle expertů je prakticky nulová možnost, že na zařízení v Olenivce zaútočily rakety HIMARS. Vše naznačuje intenzivní střelbě uvnitř skladiště a následnému požáru. Podle několika svědků také nebylo slyšet žádné přilétající rakety.

Důkazy navíc ukazují, že asi dvě stovky zajatců byly koncem července přemístěny z vězeňských ubikací do odděleného prostoru skladiště. Právě na něj podle analýzy 29. července dopoledne někdo zaútočil intenzivní střelbou.

Na záběrech po incidentu jde vidět, že střecha skladu ještě z většiny stojí. Podle experta osloveného CNN by však zásah raketou HIMARS zcela jistě střechu shodil celou.

Rozvědka: Wagnerovci povraždili zajatce bez vědomí Moskvy. Báli se, že inspekce odhalí zpronevěru

Válka na Ukrajině

Fotografie z vnitřku budovy zachycují ohořelý interiér se zuhelnatělými těly obětí. Zbytky raket HIMARS ale z nějakého důvodu působí nepoškozeně, ačkoli by je požár musel spálit také. Navíc vypadají, jako by je tam někdo úhledně poskládal.

Po porovnání satelitních snímků z míst, kde Ukrajinci HIMARS skutečně použili, a zařízení v Olenivce, nastávají další rozpory. Rakety totiž v místě dopadu zanechávají krátery, satelitní snímky z Olenivky ovšem takové poškození neukazují.

Ani experti na zbraňové systémy kontaktovaní CNN si po prozkoumání záběrů nemyslí, že by útočníci použili HIMARS. „Nikde na videích není žádný kráter, postele se nepohnuly, pilíře se nepoškodily, ale vevnitř je vidět obrovský požár,“ poznamenal analytik Chris Cobb-Smith.

„Kdyby šlo o naváděcí salvový raketový systém, viděli byste krátery, probořené stropy a zdi, rozstřílená těla,“ vysvětlil.

Podle analytiků by ani nedávalo smysl, aby Ukrajinci útočili salvovými raketomety. Zařízení v Olenivce se nachází asi 15 kilometrů od fronty a nákladný HIMARS, který se využívá na ostřelování z dálky, by se v tomto případě plýtval. Navíc by jej bylo jednoduché vystopovat.

Věznici s ukrajinskými zajatci v Olenivce nechali Rusové explodovat. Máme důkazy, tvrdí Kyjev

Evropa

Vše naznačuje použití zápalných zbraní uvnitř budovy, nikoli zásah zvenčí. Ukrajinci předpokládají, že byla ve skladišti použita termobarická zbraň. Cobb-Smith to nerozporuje, ale podle něj mohlo jít o „něco mnohem jednoduššího“.

Ačkoli CNN podotýká, že přesnost analýzy snižuje zamezení přístupu na místo ruskými vojáky, jejich verze o ukrajinském útoku je zcela zřejmě falešná. Ukrajinci za důvodem vraždy svých zajatců Rusy vidí snahu zamést důkazy o týrání vězňů. Podle zdrojů CNN k útoku na Olenivku došlo v době, kdy si měly obě strany vyměňovat zajatce.

Reklama

Výběr článků

Načítám