Hlavní obsah

Rozvědka: Wagnerovci povraždili zajatce bez vědomí Moskvy. Báli se, že inspekce odhalí zpronevěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olenivka

Čtvrteční výbuch ve věznici v Olenivce na východě Ukrajiny, při kterém zemřelo přes 50 ukrajinských válečných zajatců, nařídil Jevgenij Prigožin, vůdce Wagnerovy skupiny. Uvádí to na sociální síti Telegram ukrajinská vojenská rozvědka, která výbuch označuje za teroristický útok. Výbuch měl zakrýt zpronevěru peněz určených právě na válečné zajatce. Jde zároveň ze strany Ruska o závažné porušení Ženevských úmluv.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zničené kasárny v Olenivce, kde byli vězněni váleční zajatci.

Článek

K výbuchu došlo ve čtvrtek v obci Olenivka v Doněcké oblasti v areálu někdejší nápravné kolonie. Tu Rusové v současnosti využívají jako místo pro zadržování ukrajinských válečných zajatců.

Vybuchla nově postavená budova, speciálně vybavená pro zajatce z pluku Azov, které tam Rusko přesunulo bezprostředně před výbuchem. Při explozi zemřelo přes padesát zajatců a desítky dalších byly zraněny.

Z ruských dozorců při výbuchu jakoby zázrakem nezemřel ani jeden.

Věznici s ukrajinskými zajatci v Olenivce nechali Rusové explodovat. Máme důkazy, tvrdí Kyjev

Evropa

Nyní přišla ukrajinská vojenská rozvědka s informací, že výbuch provedli žoldáci z tzv. Wagnerovy skupiny, kterou vlastní Jevgenij Prigožin, miliardář a blízký spolupracovník Vladimíra Putina. „Organizace a realizace teroristického útoku nebyly koordinovány s vedením Ministerstva obrany Ruské federace,“ uvádí zároveň komuniké.

Wagnerovci tím měli zakrýt zpronevěru peněz, které dostali od Moskvy na náklady spojené se zadržováním vězňů. V pondělí měla totiž dorazit komise z Moskvy, která měla zkontrolovat, jak Wagnerovci nakládají s přidělenými prostředky.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Následky výbuchu ve věznici v Olenivce

„Vzhledem k tomu, že skutečný stav budovy a podmínky držení vězňů v ní neodpovídaly požadavkům ruského vedení, byl ‚problém‘ vyřešen zničením prostor i s Ukrajinci v něm ubytovanými,“ doplňuje rozvědka.

Rusko využívá žoldnéře, i těch však ubývá

Evropa

Wagnerova skupina je ruská soukromá paramilitární organizace, složená zejména z bývalých ruských vojáků. Zakladatelem a hlavním velitelem je Dmitrij Utkin (řečený Wagner), bývalý plukovník ruských speciálních sil GRU.

Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov vyzval mezinárodní organizace k tvrdému odsouzení tohoto teroristického útoku, který měl podle něj také za cíl zvýšit sociální napětí na Ukrajině.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zakrytá těla obětí výbuchu

Moskva se po výbuchu nechala slyšet, že ubikaci zasáhla ukrajinská armáda střelou z raketometu HIMARS, aby odradila své vojáky od vzdávání se ruské armádě.

V pátek, den po výbuchu, ruská ambasáda ve Velké Británii šokovala tweetem, že „Azovští ozbrojenci zaslouží popravit nikoliv zastřelením popravčí četou, ale pověšením, protože to nejsou opravdoví vojáci. Zasluhují ponižující smrt.“

Podle Ukrajiny ale k výbuchu došlo uvnitř budovy. Svědčí o tom nejen neporušená okna na některých okolních budovách, ale i telefonické rozhovory, které zachytila ukrajinská bezpečnostní služba (SBU), v  nichž sami proruští separatisté potvrzují, že za výbuch v Olenivce jsou zodpovědné ruské jednotky.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského také poznamenal, že po raketovém útoku by byla těla rozházena po okolí.

Internetem koluje video, na kterém ruský voják vykastroval ukrajinského zajatce

Evropa

Porušení Ženevských konvencí

Z rozhovorů také vyplynulo, že Rusové sami v detenčním zařízení instalovali své raketomety Grad, z nichž ostřelovali území ovládané Ukrajinci.

Rusko tím tak porušilo Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci, které mj. vyžadují, aby se s válečnými zajatci zacházelo lidsky a aby byli vždy chráněni před násilným činem.

Reklama

Výběr článků

Načítám