Hlavní obsah

Proud uprchlíků nepolevuje, do Polska už zamířilo téměř 1,5 milionu lidí

– Medyka

Před válkou na Ukrajině uprchlo už 2,3 milionu lidí. Nejvíc jich směřuje do Polska, podle tamní pohraniční stráže už přišlo 1,43 milionu osob. Pod náporem je zejména hraniční přechod u polského Přemyšlu, kudy neustále proudí tisíce lidí. Poláci zatím ale situaci zvládají, a to i díky pomoci armády a dobrovolníků.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Přes hraniční přechod u polské Medyky neustále proudí tisíce lidí.

Článek

Přes přechod Šehyni-Medyka u města Přemyšl proudí neustále tisíce lidí, zejména ženy a děti, ale také staří lidé a lidé s postižením. Polská strana ale zatím nápor lidí zvládá. Na místě působí armáda i dobrovolníci, kteří příchozí vítají horkými nápoji a sušenkami. Dětem pak rozdávají plyšáky.

Starší dobrovolník lidi objímá a tiší plačící dítě slovy: "Vše bude dobré. Bůh s vámi, bůh s námi."

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Příchozím tu pomáhá armáda i dobrovolníci.

Přechod hlídají také policisté, část z nich je v civilu. Poláci myslí i na moderní technologie, hned u koridoru pro evakuační autobusy hasičů se nacházejí nabíječky mobilů.

Ve vedlejším Přemyšlu vzniklo z místního obchodního centra humanitární centrum, kam přijíždějí znavení uprchlíci z hraničního přechodu. Místo otevřených značkových butiků tu teď převládají matrace. Spací prostor pečlivě hlídá polská armáda. Z bezpečnostních důvodů se tu ale nesmí fotit ani točit videa.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Poláci pro uprchlíky také organizují transporty autobusem

Plné je i nádraží v Přemyšlu, odkud ukrajinští uprchlíci směřují dále do Evropy nejčastěji za svými známými. „Nevím, nic nevím. Chci mír, chci domů,” pláče tu čtyřicetiletá žena s osmiletou dívkou. Ujal se jí tu muž s německým přízvukem. „Paní, jdeme, dodávka čeká tam,” naznačuje jí. Směřují dále do Berlína.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Dobrovolníci sem přivážejí i materiální pomoc

Za chvíli také přijíždí vlak směrem na Prahu, většina nastupujících žen a dívek zůstává optimistická. „Mám tam přítele,” říká jedna. „Máme tam známé, co budu dělat, ještě nevím,” zaznívá také.

Na zranitelné ženy číhají u přechodů kšeftaři se sexem

Válka na Ukrajině

Zatímco ženy s dětmi v náručí vycházejí z nádražní haly k transportu, některé i po třech dnech čekání, dovnitř razantně vkročil robustní muž směrem k vlakům na Ukrajinu. "Tři roky jsem dělal svářeče v Praze. Původem jsem z Charkova. Jdu bojovat."

Přes sto tisíc lidí denně

Za dva týdny uprchlo přes hranice Ukrajiny před válkou více než 2,3 milionu lidí. V aktualizované bilanci to ve čtvrtek uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Právě do Polska zamířila největší část z nich, od začátku ruské invaze překročilo polsko-ukrajinské hranice podle polské pohraniční stráže 1,43 milionu osob.

Salviniho návštěvu na hranici s Ukrajinou odmítl starosta Přemyšlu

Válka na Ukrajině

Největší nápor zažily polské hraniční přechody v neděli, kdy přes ně za jediný den přešlo směrem z Ukrajiny 142 000 osob. Ve středu dorazilo zhruba 118 000 lidí, od čtvrteční půlnoci do 07:00 hodin odbavili na polských hranicích asi 22 000 lidí z Ukrajiny.

Počet příchozích do Česka se pak podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) blíží už 200 000. Vyplývá to podle něj z dat mobilních operátor. Cizinecké policii se dosud ohlásilo téměř 70 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám