Hlavní obsah

Proud uprchlíků nepolevuje, do Polska už zamířilo téměř 1,5 milionu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medyka

Před válkou na Ukrajině uprchlo už 2,3 milionu lidí. Nejvíc jich směřuje do Polska, podle tamní pohraniční stráže už přišlo 1,43 milionu osob. Pod náporem je zejména hraniční přechod u polského Přemyšlu, kudy neustále proudí tisíce lidí. Poláci zatím ale situaci zvládají, a to i díky pomoci armády a dobrovolníků.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Přes hraniční přechod u polské Medyky neustále proudí tisíce lidí.

Článek

Přes přechod Šehyni-Medyka u města Přemyšl proudí neustále tisíce lidí, zejména ženy a děti, ale také staří lidé a lidé s postižením. Polská strana ale zatím nápor lidí zvládá. Na místě působí armáda i dobrovolníci, kteří příchozí vítají horkými nápoji a sušenkami. Dětem pak rozdávají plyšáky.

Starší dobrovolník lidi objímá a tiší plačící dítě slovy: "Vše bude dobré. Bůh s vámi, bůh s námi."

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Příchozím tu pomáhá armáda i dobrovolníci.

Přechod hlídají také policisté, část z nich je v civilu. Poláci myslí i na moderní technologie, hned u koridoru pro evakuační autobusy hasičů se nacházejí nabíječky mobilů.

Ve vedlejším Přemyšlu vzniklo z místního obchodního centra humanitární centrum, kam přijíždějí znavení uprchlíci z hraničního přechodu. Místo otevřených značkových butiků tu teď převládají matrace. Spací prostor pečlivě hlídá polská armáda. Z bezpečnostních důvodů se tu ale nesmí fotit ani točit videa.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Poláci pro uprchlíky také organizují transporty autobusem

Plné je i nádraží v Přemyšlu, odkud ukrajinští uprchlíci směřují dále do Evropy nejčastěji za svými známými. „Nevím, nic nevím. Chci mír, chci domů,” pláče tu čtyřicetiletá žena s osmiletou dívkou. Ujal se jí tu muž s německým přízvukem. „Paní, jdeme, dodávka čeká tam,” naznačuje jí. Směřují dále do Berlína.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Dobrovolníci sem přivážejí i materiální pomoc

Za chvíli také přijíždí vlak směrem na Prahu, většina nastupujících žen a dívek zůstává optimistická. „Mám tam přítele,” říká jedna. „Máme tam známé, co budu dělat, ještě nevím,” zaznívá také.

Na zranitelné ženy číhají u přechodů kšeftaři se sexem

Válka na Ukrajině

Zatímco ženy s dětmi v náručí vycházejí z nádražní haly k transportu, některé i po třech dnech čekání, dovnitř razantně vkročil robustní muž směrem k vlakům na Ukrajinu. "Tři roky jsem dělal svářeče v Praze. Původem jsem z Charkova. Jdu bojovat."

Přes sto tisíc lidí denně

Za dva týdny uprchlo přes hranice Ukrajiny před válkou více než 2,3 milionu lidí. V aktualizované bilanci to ve čtvrtek uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Právě do Polska zamířila největší část z nich, od začátku ruské invaze překročilo polsko-ukrajinské hranice podle polské pohraniční stráže 1,43 milionu osob.

Salviniho návštěvu na hranici s Ukrajinou odmítl starosta Přemyšlu

Válka na Ukrajině

Největší nápor zažily polské hraniční přechody v neděli, kdy přes ně za jediný den přešlo směrem z Ukrajiny 142 000 osob. Ve středu dorazilo zhruba 118 000 lidí, od čtvrteční půlnoci do 07:00 hodin odbavili na polských hranicích asi 22 000 lidí z Ukrajiny.

Počet příchozích do Česka se pak podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) blíží už 200 000. Vyplývá to podle něj z dat mobilních operátor. Cizinecké policii se dosud ohlásilo téměř 70 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám