Hlavní obsah

Podivná zpověď Marianny z mariupolské porodnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zničení nemocnice a porodnice v Mariupolu 9. března obletěly fotografie těhotné Marianny Višehirské s krvavými šrámy na obličeji svět. Nyní se dívka objevila ve videu, v němž podobně jako Kreml zpochybňuje, že by se budova stala terčem ruského náletu. Záznam zveřejnil prokremelský kanál Signal na síti Telegram. Paradoxně však vyvrací i tvrzení, která o útoku původně šířila Moskva.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Na snímku z 9. března opouští Marianna zjevně poničenou mariupolskou porodnici.

Článek

„Říkali, že k žádnému náletu nedošlo. Potvrdil se tak náš názor. My jsme ho neslyšeli, oni ho také neslyšeli. Říkali, že to byla střela,“ říká mimo jiné Višehirská. Kromě dvou výbuchů prý bylo v oblasti naprosté ticho.

„Armáda nám nijak nepomohla,“ stěžuje si také na chování ukrajinských vojáků s tím, že jednoho dne vzali jídlo určené pro těhotné ženy. A kritizuje i fotografa agentury AP, který ji prý po útoku fotil, i když si to nepřála.

Apel na Zelenského

Višehirská na videu také v slzách mluví o další těhotné ženě, která po útoku zemřela i se svým nenarozeným dítětem. Kdosi se jí též ptá, zda také útok na divadlo v Mariupolu může být „provokací“. „Samozřejmě může,“ odpovídá dívka.

Žena, zraněná při útoku na porodnici v Mariupolu, porodila holčičku

Zahraniční

Jak původní šestiminutové video, tak následná pětadvacetiminutová verze evidentně obsahují značné množství střihů, a to i uprostřed vět. Tázající je slyšet, kamera ale zabírá jen odpovídající dívku v růžovém svetru, která sedí na pohovce. V krátkém prostřihu se objevuje i dítě a její partner.

Višehirská se přímo do kamery podívá až v závěru, kdy mluví k ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. „Prosím, udělejte vše, co je ve vašich silách, abyste při jednáních dosáhl kompromisu. Je to nesnesitelný pohled,“ říká.

Žádná porodnice to nebyla, zlehčuje ruský diplomat útok v Mariupolu

Evropa

Ruská diplomacie přitom blogerku Višehirskou původně vinila, že pouze „hraje roli těhotné“ a používá „velmi realistický make-up“. V budově podle tehdejšího tvrzení Moskvy žádné těhotné ženy nebyly – jen nacionalisté z batalionu Azov.

Tuto verzi, které odporuje i aktuální video s Višehirskou, přitom tehdy šířil i zmíněný kanál Signal. Ruský list Komsomolská pravda dokonce psal, že Višehirská „hrála“ i další vyfotografovanou těhotnou ženu, o jejíž smrti poté ukrajinská strana informovala.

Následky útoku na nemocnici v MariupoluVideo: AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám