Hlavní obsah

Patří obří Šeherezáda Putinovi? Podívejte se na šestipatrovou luxusní jachtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investigativní tým Alexandra Navalného, vězněného představitele ruské opozice, přišel se zjištěním, že luxusní jachta Šeherezáda kotvící v Itálii patří samotnému Vladimiru Putinovi. Itálie byla týmem vyzvána, aby plavidlo v hodnotě zhruba půl miliardy liber (16 miliard korun) zabavila.

BEZ KOMENTÁŘE: Jachta Šeherezáda za 16 miliard korun prý patří Vladimiru PutinoviVideo: Carlo Demicheli via Storyful, AP

 
Článek

Luxusní, 140 metrů dlouhá jachta, která je podle všeho třináctou nejdelší na světě, kotví v přístavu Carrara v Toskánsku. Kromě krytého bazénu disponuje třeba lázněmi, heliporty, saunou, obří jídelnou, kinosálem a pochopitelně luxusními kajutami pro hosty šestipatrového plavidla.

Foto: YouTube Alexandera Navalného

Jachta Šeherezáda měří 140 metrů.

Vzhledem k tomu, že doposud není známý majitel Šeherezády, italské úřady jachtu nezabavily. Není totiž jasné, zda spadá do seznamu sankcí Evropské unie, které byly na Rusko uvaleny.

Šeherezáda pluje pod vlajkou Kajmanských ostrovů a jejím kapitánem je Brit Guy Bennett-Pearce, který je vázán mlčenlivostí. V rozhovoru pro New York Times však uvedl, že Putina na palubě nikdy neviděl, nikdy se s ním nepotkal a nemyslí si, že by byl přímým majitelem. Nevyloučil však, že majitelem je ruský občan.

Kapitán lodi rovněž uvedl, že italské úřady provedly na jachtě prohlídku už na začátku března a měly přitom k dispozici příslušnou dokumentaci. „Nepochybuji o tom, že se tím loď očistí od všech fám a spekulací,” uvedl Bennett-Pearce.

Investigativní tým však přesto tvrdí, že zhruba polovina posádky lodi je tvořena členy ruské Federální služby ochrany (FSO), tedy organizace, která má na starosti ochranu ruského prezidenta. Zveřejněn byl i jmenný seznam 23 údajných pracovníků.

Abramovičova lodi, idi na chuj! Ukrajinští jachtaři se v Turecku pokusili o nemožné

Válka na Ukrajině

Podle New York Times se jachta v roce 2020 vydala do Rudého moře, a v témže roce podnikla dvě plavby do Soči. Podle výpovědi bývalého člena posádky se Šeherezádě přezdívalo „Putinova jachta”. Uvedl rovněž, že v době, kdy byl „šéf” na palubě, byla posádka tvořena výhradně ruským personálem.

Naopak v době, kdy „šéf” na palubě nebyl, posádka byla mezinárodní. Ta však měla být před cestou do Černého moře v roce 2020 propuštěna, vyplývá ze zjištění amerického deníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám