Hlavní obsah

Abramovičova lodi, idi na chuj! Ukrajinští jachtaři se v Turecku pokusili o nemožné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj Davida s Goliášem. Jinak snad ani nejde označit to, co předvedla skupina ukrajinských jachtařů v maličkém motorovém člunu. Obří jachtě ruského oligarchy Romana Abramoviče se pokusila bránit zakotvit v tureckém přístavu Bodrum. Tam 140metrová loď urychleně odjela z evropských přístavů, kde by chloubě ruského miliardáře hrozilo zabavení.

Foto: Iha, Reuters

Superjachta Solaris nakonec v Bodrumu úspěšně zakotvila.

Článek

Když se Abramovičova jachta My Solaris, známá obvykle jen jako Solaris, přiblížila k dokům v tureckém Bodrumu, pokusila se skupinka ukrajinských jachtařů o nemožné. S ukrajinskými vlajkami se slovy „No War“ se snažili zabránit jachtě Solaris plující pod bermudskou vlajkou v zajetí do doků a úspěšném zakotvení.

Na malém motorovém člunu s protestujícími mělo být 11 lidí, včetně několika nezletilých. Zasáhnout nakonec měla turecká pobřežní stráž, která protest ukončila.

Není jasné, zda byl na lodi i ruský miliardář, ale nic konkrétního tomu nenasvědčuje. Je pravděpodobné, že byla jachta jen posádkou přesunuta do bezpečí tureckých vod, kde se Abramovič může vyhýbat sankcím a konfiskaci majetku. Loď zhruba před dvěma týdny opustila španělskou Barcelonu, krátce kotvila v černohorském přístavu Tivat a nyní zakotvila v tureckém Bodrumu.

Zdá se, že se do Turecka blíží i další Abramovičovy jachty. Turecko se totiž nepřidalo k sankcím vůči Rusku a ruským oligarchům, a tak tam může Abramovič v tuto chvíli své drahé kocábky bez obav zakotvit.

Reklama

Výběr článků

Načítám