Hlavní obsah

Ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny jednají

Antalya
Aktualizováno

V turecké Antalyi se ve čtvrtek dopoledne sešli ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny Sergej Lavrov a Dmytro Kuleba, uvedla agentura Reuters. Turecko, které má úzké vazby jak na Ukrajinu, tak na Rusko, se pokusí zapůsobit jako prostředník a pomoci vyjednat příměří. Ruská federace Ukrajinu 24. února napadla a od té doby pokračuje v invazi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Setkání ministrů zahraničí Ruska, Ukrajiny a TureckaVideo: Reuters

 
Článek

Setkání začalo 11:00 místního času (10:00 SEČ) Před zahájením jednání ukrajinský ministr Dmytro Kuleba dal najevo na sociálních sítích, že půjde o rozhovory „v dobré víře a ne jen z perspektivy propagandy“. Hlavním úkolem je podle něj najít řešení, jak ukončit válku vedenou Ruskem. Dodal ale, že jeho očekávání jsou omezená.

Odpoledne po jednání má turecký prezident Recep Tayyip Erdogan volat americkému prezidentovi Joeu Bidenovi a seznámit ho s výsledky rozhovorů.

Foto: Turkish Foreign Ministry, Reuters

Ministři zahraničí Ukrajiny a Turecka Dmytro Kuleba (vlevo) a Mevlüt Cavusoglu v Antalyi.

Rusové a Ukrajinci už sice o klidu zbraní vyjednávali na hranicích mezi Ukrajinou a Běloruskem, setkání šéfů diplomacií Sergeje Lavrova a Dmytra Kuleby však bude schůzkou dosud nejvýše postavených představitelů obou zemí od zahájení invaze.

Pohledem Thomase Kulidakise: Šance na mír, Zelenského ústupek, Putinova volba a čínský faktor

Komentáře

Jedním z cílů by podle Turecka mělo být domluvit schůzku prezidentů obou zemí.

„Už samotný fakt, že Rusové a Ukrajinci souhlasili s tím, že dorazí do Antalye, je důležitým úspěchem Turecka. Považují, zdá se, Turecko za věrohodného prostředníka, takže z toho máme velkou radost. Nevíme, kam jednání povedou, ale už to, že se uskuteční, je velmi důležité,“ prohlásil podle Hlasu Ameriky jeden z poradců tureckého prezidenta Ilnur Cevik.

Zelenskyj: Putin míří přímo do pekla

Válka na Ukrajině

Turecko, které je členem Severoatlantické aliance, má vazby na obě země, a pokud jde o reakci na ruskou invazi, chová se zdrženlivěji než Západ. Postavilo se například proti sankcím, na druhou stranu ale Ukrajincům dodává drony, tedy bezpilotní bojové letouny, které už Rusům podle dostupných informací na bojišti způsobily významné ztráty.

O zprostředkování mírových jednání se snaží také Izrael. Rovněž židovský stát má mimo jiné díky početným židovským menšinám v obou zemích vazby na obě země. Izraelský premiér Naftali Bennett dokonce v sobotu odletěl za ruským prezidentem Vladimirem Putinem, výrazný posun ovšem po návratu neohlásil.

Rusko dalo velmi tvrdou konečnou verzi nabídky. Zelenskyj je na rozcestí

Evropa

Izraelští představitelé nicméně uvedli, že cítí, že v posledních desítkách hodin došlo na obou stranách ke změkčení pozic, přičemž Rusové sdělili, že chtějí pouze demilitarizovat region Donbas, a Zelenskyj řekl televizi ABC News, že zájem o vstup do NATO „vychladl“.

Průlom? Ukrajina o vstup do NATO neusiluje. Krym a Donbas můžeme probrat, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám