Hlavní obsah

Mají ho hodně, ruské zlato ale nikdo nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se na ekonomickou situaci, v jaké se nyní kvůli západním sankcím za vojenskou invazi na Ukrajinu nachází, dlouhodobě připravovalo. Ve svých rezervách má kolem 2 300 tun zlata o hodnotě bezmála 140 miliard dolarů. Jedná se o páté největší zásoby tohoto vzácného kovu na světě. Zemi to je ale k ničemu, neboť její zlato nikdo nechce.

Foto: Alexander Manzyuk, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zlatu se dlouhodobě přezdívá bezpečný přístav. Toho si je vědomo i Rusko, které v posledních 15 letech mohutně střádalo jeho zásoby, aby mu posloužilo jako jakási ekonomická pojistka v době krize.

Ta nyní nastala – země v důsledku sankcí ekonomicky trpí a spoléhá se především na vývoz dvou svých nejdůležitějších komodit: plynu a ropy. Ovšem západní země přitvrzují a diskutují o tom, že by přestaly od Ruska plyn a ropu dovážet. USA už se k tomu odhodlaly, závislejší Evropa zatím ne.

Každopádně čím méně kupců ropy a plynu bude Rusko mít, tím více budou pro něj obě komodity tak trochu zbytečné. A stejně tomu tak je i u zlata. „To je důvod, proč koupili své zlato, bylo to pro situaci, jako je tato. Ale pokud to (zlato) s vámi nikdo nesmění, tak je to jedno,“ řekl agentuře Bloomberg Fergal O'Connor, lektor z Cork University Business School.

V EU zaznívají hlasy pro zákaz dovozu ruské ropy, Rusko před tím varuje

Válka na Ukrajině
Země s největšími zásobami zlata na světě:
1. USA8 133 tun
2. Německo3 359 tun
3. Itálie2 452 tun
4. Francie2 436 tun
5. Rusko2 299 tun
6. Čína1 948 tun
7. Švýcarsko1 040 tun
8. Japonsko846 tun
9. Indie754 tun
10. Nizozemsko612 tun
Zdroj: Trading Economics

Burza se zlatem v Londýně, která je považována za tu nejdůležitější, zakázala obchodování se zlatem z ruských rafinerií už před dvěma týdny. Fakticky tak tím vyřadila ruské zlato z celosvětového obchodu, uvedl server Business Insider.

S ruským zlatem nesmí obchodovat ani Američané, rozhodl americký senát. „Masivní ruské zásoby zlata jsou jednou z mála zbývajících aktiv, která může Putin využít k tomu, aby ekonomika jeho země neklesla ještě níž. Sankcionováním těchto rezerv dále izolujeme Rusko od světové ekonomiky a ztížíme Putinovi jeho stále nákladnější vojenskou kampaň,“ uvedl senátor z Maine Angus King.

Francie tvrdě udeřila na Rusko. Zmrazila mu aktiva za půl bilionu

Válka na Ukrajině

Aby tak mohla nějaké zlato směnit za hotovost, bude se muset Moskva nejspíš obrátit na východní trh do zemí, jako je Indie nebo Čína. Bloomberg ale upozorňuje, že ani tamní banky nemusí být obchodu nakloněny. Důvod je jednoduchý: obavy z uvalení západních sankcí.

Zájem je aspoň doma

Ruská centrální banka ale tvrdí, že o zlato mezi Rusy je zájem. Ti se k němu obrací kvůli prudce klesajícímu rublu. Aby tak vyhověla domácí poptávce, přestala centrální banka zlato od komerčních bank vykupovat.

Pokud navíc bude rubl dál klesat, může se Rusko podle analytika investiční banky Credit Suisse Zoltana Pozsara vrátit ke zlatému standardu a zlato prodávat za pevně stanovenou cenu v rublech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám