Hlavní obsah

Francie tvrdě udeřila na Rusko. Zmrazila mu aktiva za půl bilionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie zmrazila aktiva ruské centrální banky v hodnotě 22 miliard eur (zhruba 491 miliard Kč). V neděli to uvedl francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Zmrazili jsme aktiva Centrální banky Ruska ve výši 22 miliard eur. Kromě toho jsme zmrazili aktiva na účtech soukromých osob ve francouzských finančních institucích ve výši 150 milionů eur (zhruba 3,7 miliardy Kč),” řekl v neděli Le Maire pro rozhlasovou stanici RTL.

Mimo to navíc Francie zmrazila nemovitosti v hodnotě půl miliardy eur, což je podle Le Maira asi 30 nemovitostí a bytů ve vlastnictví ruských občanů.

Západní země v čele s USA a Evropskou unií uvalily na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu už řadu tvrdých ekonomických sankcí. Těmi hlavními jsou vyřazení vybraných ruských bank z mezinárodního bankovního systému SWIFT nebo právě zmrazení devizových rezerv ruské centrální banky.

Washington definitivně odstřihl ruskou centrální banku

Ekonomika

Embargo na ruskou ropu?

Ministři zahraničí a obrany zemí Evropské unie v pondělí jednají v Bruselu o proměně evropské obranné strategie pod vlivem ruské invaze na Ukrajinu. Očekává se, že především pobaltské země či Polsko chtějí diskutovat také o přípravě pátého balíku protiruských sankcí, který by podle nich měl odříznout Rusko od příjmů z prodeje plynu a ropy.

Německo, Maďarsko či Itálie o zastavení dovozu plynu mluvit odmítají. Podle některých diplomatů by se ale sedmadvacítka mohla shodnout na zákazu dovozu ropy. Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis poznamenal, že by to pro EU nebyl tak velký zásah jako u plynu a přitom by připravil režim ruského prezidenta Vladimira Putina o významné zdroje.

„Velmi vážně by (takové rozhodnutí) ovlivnilo k horšímu energetickou rovnováhu na evropském kontinentu,” uvedl podle agentury TASS kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Američané by na tom podle něj byli lépe než Evropané.

Zelenskyj: Sankce mohou být silnější než rakety a tanky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pondělním videoposelství vyzval občany Německa, aby ukončili veškeré hospodářské vztahy s Ruskem a připravili tak Moskvu o prostředky na pokračování války s Ukrajinou, upozornila agentura Interfax-Ukrajina.

„Nebuďte sponzory válečné mašinérie této země, ani jedno euro okupantům, zavřete jim všechny přístavy, nedodávejte zboží, odmítněte ruské energetické zdroje,” uvedl Zelenskyj. "Němci! Máte sílu, Evropa má moc silnější než jakékoliv rakety, mocnější než tanky. Bez obchodu s vašimi bankami a společnostmi nebude mít Rusko na tuto válku peníze," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám