Hlavní obsah

Jednou budu sochařem, těší se malý Alex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti ukrajinských uprchlíků nemíří jen do základních škol, ale také do těch uměleckých. Na Základní umělecké škole Štítného v Praze 3 se žáci, kteří utekli před válkou, už zapojují do výuky. Jelikož je ve škole velká mezinárodní komunita, podle ředitele Vladimíra Vo­šahlíka nebudou mít nově příchozí žáci se začleněním se do kolektivu problém.

Foto: Matěj Kučera, Právo

Ředitel Vladimír Vošahlík a nový žák Alex při výuce

Článek

„Máme velké procento ukrajinských dětí. Jsou to děti rodičů, kteří tady už dlouhodobě žijí. Za poslední týden se nám na umělecké obory přihlásily čtyři děti, které nově přišly z Ukrajiny. Těm poskytujeme výuku na naší škole zdarma. Začlenit děti uprchlíků tak nebude problém,“ řekl Právu ředitel.

Přiznává však, že se mezi dětmi zpočátku vyskytly spory. „V jedné třídě seděly vedle sebe děti původem z Ukrajiny a Ruska. Nikdy mezi sebou neměly problémy. Poté, co vypukla válka, se ale spolu začaly dohadovat. Ukrajinští žáci začali nadávat těm ruským,“ popsal ředitel.

Problém se ale nakonec podařilo vyřešit a za pár dní spolu děti z Ruska a Ukrajiny opět kamarádily.

Přijela se čtyřmi dětmi. Jen s kabelkou a 200 korunami

Domácí

„Výuka uměním je strašně silná. Tady nejde o nějaké soutěžení, ale o to, aby to ty děti bavilo. A nejen děti, i naše učitele,“ dodal ředitel.

Mezi nimi je i osmiletý Alex s kamarádkou Lízou. Do školy je spolu s maminkami doprovodil i Denis, který v Česku žije už 15 let. Maminka Lízy Nataša je kamarádka jeho ženy, maminka Alexe je jeho sestra. Obě přišly ze Žytomyru, který leží 130 km od Kyjeva.

„Dlouho jsme řešili, jestli moje sestra i s Natašou a dětmi přijedou do Česka. Nakonec se rozhodly přijet a jsou tu s námi už 14 dní. Sháním jim ubytování, protože máme se ženou malý byt, takže by to nemohlo dlouhodobě fungovat,“ popsal Právu Denis.

S dětmi z Ukrajiny se učí nebo si s nimi malují. Některé už umí trochu česky

Domácí

Rodinný talent

Obě ženy i Denis si českou pomoc pochvalují. „Je skvělá. Fascinovalo mě, že MHD je pro ukrajinské občany zdarma, vyřizování víz je rychlé, například stačí přijít do Kongresového centra a zařídí vám vízum, pojištění i třeba bydlení, když nemáte kam jít,“ řekl Denis.

„Když jsem vyzvedával svou rodinu na nádraží, všiml jsem si, jak moje sestra i Nataša vnímají vlaječky rozvěšené podél Wilsonovy ulice. Jako Ukrajinci tu podporu velmi cítíme,“ dodal.

FOTO: Asistenční centrum pro uprchlíky na pražském Vyšehradě

Domácí

Denis v Česku studoval střední školu a vyučil se houslařem. Cit pro umění po něm zdědil i synovec Alex. Při rozhovoru v ředitelně stihl z plastelíny vymodelovat lidskou tvář a oči mu zářily. Poté, co si prohlédl školu a se svou kamarádkou Lízou se zapojil do lekce výtvarky, byl ale skoupější na slovo.

„Škola se mi líbí tak normálně,“ řekl Alex, zatímco si modeloval. „Na spolužáky se těším, chci se s nimi seznámit,“ dodal. Na otázku, čemu by se chtěl jednou věnovat, odpověděl ale rozhodně: „Jednou budu sochařem.“

Umělecká škola se s pražskou samosprávou dohodla i na otevření speciální třídy pro ukrajinské děti. Ta ale nebude zaměřená na výtvarný a literárně-dramatický obor, který se tu vyučuje, nýbrž hlavně na vý­uku češtiny.

Česko je už s uprchlíky na hraně

Domácí

„Magistrát a městská část mají pro tyto děti připraveny učitele, kteří umí česky a ukrajinsky. Pro tyto třídy jsou ale potřeba prostory. Jelikož zušky fungují většinou odpoledne, můžeme těmto třídám nabídnout prostory dopoledne,“ vysvětlil ředitel Vošahlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám