Hlavní obsah

Přijela se čtyřmi dětmi. Jen s kabelkou a 200 korunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Maminko, já mám dneska narozeniny a nemám dort,“ plakala v sobotu v centru pro uprchlíky na českobudějovickém letišti v Plané pětiletá Angelina z Ukrajiny, která se svou matkou a dalšími třemi sourozenci utekla před válkou z městečka asi dva kilometry od Kyjeva. Na jih Čech je přivezl autobus ze slovenských hranic.

Foto: Lucie Kandlová, Právo

Olena se svými dětmi v českobudějovickém uprchlickém centru na letišti v Plané.

Článek

„Jsem ráda, že už jsme v bezpečí, u nás doma se všude střílí a museli jsme rychle utéct. Na slovenské hranice jsme jeli vlakem, byla to hrozná cesta. Stáli jsme v uličce, děti zvracely, nespaly,“ popsala útěk se slzami v očích matka čtyř dětí Olena (33), jejíž slova z ukrajinštiny překládala tlumočnice.

Pořád brečím, na Ukrajině mám dva bratry. Otec dětí s námi nežije, jsem rozvedená
Olena

Olena stačila sbalit jen kabelku a pár věcí pro děti do kufru, který se jim ale při útěku rozbil. Do Českých Budějovic tak přijela s dětmi pouze v oblečení, které měly na sobě, a s 200 korunami.

V českobudějovickém centru pro uprchlíky dostali občerstvení, ošacení a vyřídili tady s nimi i potřebné dokumenty. Pak je autobus převezl do náhradního ubytování.

„Pořád brečím, na Ukrajině mám dva bratry. Otec dětí s námi nežije, jsem rozvedená. Doufám, že se domů brzy vrátím, chci se vrátit,“ řekla Olena.

Prchající děti trápí panické ataky, říká dobrovolník na košickém nádraží

Válka na Ukrajině

„Je to pro nás hrozně těžké, nevíme, jak dlouho tu zůstaneme. Neumím česky, ale ta pomoc tady je moc dobrá a děkuji za ni,“ řekla ukrajinská uprchlice s tím, že až se trochu rozkouká, začne řešit umístění dětí do škol a školek a případně si začne hledat práci.

„Na Ukrajině jsem studovala práva, ale nedokončila jsem je a pracovala jsem jako prodavačka,“ dodala Olena. Českobudějovické uprchlické centrum na letišti v Plané je otevřeno denně od 7 do 19 hodin a denně odbaví stovky lidí prchajících z Ukrajiny. Pracují tu i ukrajinští dobrovolníci, kteří pomáhají hlavně s překlady.

Reklama

Výběr článků

Načítám