Hlavní obsah

Česko je už s uprchlíky na hraně

Stát je na hraně počtu uprchlíků, které může bezproblémově přijímat. Po jednání tripartity to ve čtvrtek řekl premiér Petr Fiala (ODS). Problémem taktéž začínají být ubytovací kapacity, které má řešit mezikrajský přerozdělovací systém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matka s dětmi v pražském asistenčním centru pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru na Vyšehradě.

Článek

„V Česku je aktuálně 270 tisíc lidí, kteří utekli před válečným konfliktem. Musíme si přiznat, že jsme na samé hranici toho, co dokážeme bez větších problémů absorbovat. Nikdo nevíme, jak dlouho bude situace na Ukrajině tak špatná,“ řekl Fiala.

V Česku je aktuálně 270 tisíc lidí, kteří utekli před válečným konfliktem
Petr Fiala

Přerozdělování nastaví vláda

Přesto podle něj Česko patří k zemím, které si s přílivem uprchlíků vedou nejlépe. Hlavním cílem kabinetu je rychlé začlenění uprchlíků do zdravotního, pracovního a sociálního systému.

Ministerstvo chystá pro uprchlíky z Ukrajiny systém jazykových kurzů na středních školách

Věda a školy

Největší nával běženců zažívá hlavní město. Podle primátora Zdeňka Hřiba (piráti) zamířilo do pražského asistenčního centra v Kongresovém centru od jeho otevření již 41 616 lidí. Například ve středu zde odbavili 2765 uprchlíků. Většinou se jedná o děti a ženy.

Praha hledá ubytování pro uprchlíky, kde se dá, vzniklo i v budově bývalé radnice.Video: Novinky

„Budeme se snažit, aby fungoval relokační mechanismus ze strany krajů a byla logika taková, že se nebude muset naplnit jeden kraj, aby bylo možné relokovat, ale aby kraje byly udržovány na obdobné zaplněnosti. Poslední čísla ukazovala, že tady na hlavu máme ubytovaných zhruba 4,5násobek lidí než v jiných krajích,“ řekl Hřib.

Ubytovací kapacity jsou stále větším problémem. Pravidla mezikrajského přerozdělování musí stanovit vláda.

Praha už téměř nemá pro uprchlíky místo. Na ubytování čekají hodiny

Domácí

Pro některé uprchlíky připravil magistrát dvacítku nouzových tělocvičen. V současné době je na těchto místech ubytováno zhruba 650 běženců. „Další jsou připravovány. V budoucnu by měly být využívány střídavě, aby nebyly obsazeny neustále tytéž a personál si mohl odpočinout,“ sdělil Právu šéf pražských hasičů Luděk Prudil.

Úřady práce čelí náporu ukrajinských uprchlíků, v Praze se tvoří dlouhé fronty.Video: Novinky

Celkovou kapacitu tohoto dočasného ubytování může město navýšit až na tisíc lidí. Dobrovolní hasiči nebo pracovníci magistrátu vždy, když se tělocvična vyprázdní, veškeré vybavení vyčistí, vyperou a prostor připraví pro další uprchlíky. Problémem však je, že chybějí postele či matrace.

Hasiči taktéž koordinují pomoc příchozích již na hlavním nádraží v Praze, kudy jich proudí do ČR největší počet. O jejich zdraví, bezpečnost a informovanost se starají hasiči, dobrovolníci a nově také nasmlouvaní medici prostřednictvím zdravotnické záchranné služby.

Do nemocnic přicházejí těhotné běženkyně i děti s infekcemi

Domácí

Účet zdarma

U pražského centra si kromě nezbytné procedury mohou uprchlíci bezplatně vyřídit v červeném stanu před budovou také český bankovní účet, aby neměli problém s výplatami, až si v Česku najdou práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám