Hlavní obsah

Humanitární vlak přivezl do Česka přes 70 uprchlíků z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Prahy se vrátil první vlak nově zavedené humanitární linky společnosti RegioJet. Do polského města Přemyšl nedaleko hranic s Ukrajinou odvezl materiální pomoc. Zpátky vyrazil v noci ze středy na čtvrtek se stovkami ukrajinských žen a dětí. Většina z nich vystoupila už v Polsku, do Česka vlak dovezl asi 70 uprchlíků. Cestu měli zadarmo, a kromě lůžek na ně ve vlaku po vyčerpávající cestě přes hranice čekala i teplá večeře.

Humanitární vlak přivezl do Česka přes 70 uprchlíků. Většina míří za rodinouVideo: Novinky

 
Článek

Do příhraničního Přemyšlu vlaková souprava o deseti lůžkových a sedmi nákladních vagonech dorazila ve středu v ranních hodinách. Nákladní vozy se tam odpojily a pokračovaly na nákladové nádraží, kde byl jejich obsah během dne přesunut do ukrajinských vagonů. Ty s ním měly pokračovat do válkou zasažených ukrajinských měst.

Náklad zahrnoval asi 400 palet potravin, základních hygienických potřeb, spacáků, karimatek a technického vybavení. Zboží darovaly české firmy, část zakoupila organizace Člověk v tísni ze sbírky SOS Ukrajina.

Ředitelka školy: Popisují nám, že je to ještě horší, než vidíme ve zprávách

Věda a školy

Osobní část vlaku čekala na uprchlíky, kteří z Ukrajiny na nádraží v Přemyšlu přijížděli v průběhu celého dne. Dobrovolníci jim na nástupišti rozdávali teplé jídlo a čaj, dětem dokonce i plyšové hračky. K dispozici byla také další materiální i lékařská pomoc. Plynulost provozu zajišťovali dobrovolníci, policisté i armáda.

Foto: Novinky

Ukrajinští uprchlíci přijíždějící do Polska ze Lvova

„Ve vlaku z Kyjeva do Lvova jsme si nemohli ani sednout. Hračky a sladkosti, které děti dostaly po překročení hranice, pro ně byly jako nějaký lék,“ říká Anna, která uprchla se svým jedenáctiletým synem. Společně měli namířeno do Prahy, kde žije Annina sestra.

Za celou středu přijely do Přemyšlu celkem tři vlaky ze Lvova a jeden z Oděsy. Většina cestujících, kteří z nich vystoupili, o humanitárním vlaku mířícím do Česka nevěděla, protože ho nezobrazovaly běžné odjezdové tabule. O spoji informovali až organizátoři, kteří si v nádražní hale sepisovali jmenné seznamy podle toho, kam kdo z uprchlíků chtěl odjet.

Do zlínského centra pro uprchlíky dorazily první desítky Ukrajinců, čekala je mnohahodinová fronta

Válka na Ukrajině

„Snažím se to tady koordinovat, protože tu byl hrozný chaos. Teď už se to trochu pročistilo. Zájem o cesty do Česka je velký, denně tam chtějí stovky lidí,“ popisuje dobrovolník Lukáš Graca, který na polsko-ukrajinské hranice přijel pomáhat z Čech.

Kvůli nepřehledné situaci na nádraží humanitárním vlakem nejdřív mělo odjet asi jen okolo 30 lidí. Po příjezdu posledního spoje ze Lvova ale zájemců výrazně přibylo a kapacita vlaku o celkem 600 lůžkách se z většiny zaplnila. Kvůli čekání na tento spoj vyjel humanitární vlak z Přemyšlu se zpožděním dvě a půl hodiny. Uprchlíci do něj nastoupili už po pasové kontrole. Ve vagonech obdrželi teplou večeři a děti dostaly také hračky.

„Pracovala jsem v Kyjevě jako zubařka. Teď musím jet sem a nevím, co tady budu dělat ani kde budu pracovat,“ říká čtyřiadvacetiletá Jana, která s sebou na útěk kromě batohu vzala také svou kočku. Do vlaku nastoupila spolu s o pár let starší Marinou. „Oblékly jsme si toho na sebe co nejvíc, abychom toho co nejméně táhly. Na vlak jsme šly pěšky, MHD v Kyjevě nejezdí,“ vzpomínají dívky.

Na hranicích jsme stáli dva dny, řekl Ukrajinec na kontrolním stanovišti v Česku

Krimi

Obě cestující jsou myšlenkami u svých nejbližších, kteří museli zůstat doma. Janina sestra před třemi týdny porodila miminko, teď s ním ale nemůže nikam odjet. „Sedí s dítětem v úkrytech, ve městě mezitím docházejí plenky i dětská výživa. Chybí jí sunar, dali jí jen několik balení. Nemůže ale ani kojit, protože ze stresu nemá mléko,“ líčí nešťastně Jana.

Další z cestujících jménem Viktoria odjela do Česka hlavně za prací. Ze strachu, že by jí děti kvůli statusu uprchlíka byly odebrány, je raději nechala doma s jejich babičkou a dědečkem. „Manžel šel bojovat. Pocházíme z Nikolajevské oblasti. Těsně po mém odjezdu rozbombardovali hlavní most do naší vesnice. Za mnou už se nemohl nikdo dostat pryč,“ vypráví Viktorie.

Mezi cestujícími byl jediný muž, zbytek tvořily ženy a děti. Velká část z nich vystoupila už v Krakově nebo Katovicích a do Česka tak ze stovek uprchlíků nakonec dojelo jen 72 cestujících. Ti postupně vystupovali v Ostravě, Olomouci a Brně. Poslední zastávkou byla Praha, kam vlak přijel ve čtvrtek chvíli po poledni.

Reklama

Výběr článků

Načítám