Hlavní obsah

Do zlínského centra pro uprchlíky dorazily první desítky Ukrajinců, čekala je mnohahodinová fronta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První desítky ukrajinských uprchlíků odbavili ve čtvrtek pracovníci nově zřízeného Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) ve Zlínském kraji. Kvůli potřebným dokumentům pro sebe a své děti museli uprchlíci v pochmurném čtvrtečním dopoledni přečkat hodiny ve frontě.

Ukrajincům pomáhá asistenční centrumVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Odjela jsem s dcerkami za manželem ze Zakarpatské Ukrajiny. U nás v zemi je to špatné. Mám strach, ale ne ten, co bude s námi tady. Ale o své blízké, kteří zůstali doma,“ přiznala asi pětatřicetiletá žena. Stání ve frontě bere jako nejmenší zlo. „Naši doma bojují s nesrovnatelně větším zlem,“ podotkla.

Městskou knihovnu v Praze zaplnili uprchlíci. Krizové centrum se má přesunout

Domácí

Vyřídit si doklady přišla do KACPU i skupinka čtyř rodin, které spojuje místo jejich současného přechodného pobytu v hotelu Savary v Nivnici na Uherskobrodsku. Jde o čtyři matky, jedenáct dětí, starší ženu a jednu babičku. „Dostaly se vlastní cestou mikrobusem do Uherského Brodu, odkud jsme je před dvěma dny vyzvedli a poskytli jim příbytek. Jsou zaražené, snažíme se jim pomoct, ale ony jsou většinou zaskočené, překvapené, že se jim nějaké pomoci dostává. Jsou to rodiny od mužů, kteří u nás v minulosti pracovali. Snažíme se jim nyní sehnat ubytování, které jim bude vyhovovat,“ uvedl majitel hotelu Jakub Klimek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zlínský policista pomáhá v Krajském asistenčním centru na pomoc Ukrajině s vypisováním dokumentů potřebných k vyřízení pobytu ukrajinských uprchlíků v Česku.

Na místě, kde si lidé z Ukrajiny vyřídí základní dokumenty a potřebné doklady, odbavili pracovníci centra během dopoledne na šest desítek lidí. Dalších přibližně sto čekalo ve frontě a ve dvou vyhřívaných stanech. Uvnitř malé budovy KACPU pak měli nejmenší přichystaný i hrací koutek.

Na hranicích jsme stáli dva dny, řekl Ukrajinec na kontrolním stanovišti v Česku

Krimi

Vyřídit si nutnou registraci musejí do tří dnů od příchodu do Česka. Vzhledem k mnohahodinovému čekání ve frontě a častým problémům s „padáním“ registru, kdy pracovnice centra musely zadávat tytéž údaje i desetkrát, však zástupci ukrajinských uprchlíků žádají prodloužení třídenní lhůty tak, aby se uprchlíci nedostávali do stresových situací. „Bylo by dobré zvážit prodloužení třídenní lhůty,“ přiznal jeden z dobrovolníků, který Ukrajincům pomáhá.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Unavená ukrajinská maminka a její dvě malé holčičky čekají, až se dostanou na řadu v Krajském asistenčním centru na pomoc Ukrajině ve Zlíně.

Zažádat mohou běženci i o mimořádný finanční příspěvek. Dospělí dostanou 2490 korun na osobu, u dětí do šesti let jde o 1970 korun, u dětí šest až patnáct let 2420 korun a mladiství od 15 do 26 dostanou 2770 korun.

Žádost o trpělivost

„Chtěl bych všechny požádat o trpělivost. Lidé, kteří zajišťují chod centra, jsou v maximálním nasazení a dělají všechno pro to, aby pomohli všem příchozím,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Podle jeho předpokladů ve čtvrtek dorazila ke zlínskému KACPU první větší vlna lidí, která na otevření centra čekala. „Operativně na to budeme reagovat, a pokud to bude situace vyžadovat, posílíme personál,“ řekl hejtman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám