Hlavní obsah

Na hranicích jsme stáli dva dny, řekl Ukrajinec na kontrolním stanovišti v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosty u Jablunkova

Už od minulého víkendu střeží nonstop hraniční přechody se Slovenskem policejní hlídky. Zastavují auta s ukrajinskou espézetkou, aby jejich pasažérům poradily, co musejí při příjezdu na naše území udělat a na koho se mají obracet. Jen v Moravskoslezském kraji je takových míst do deseti.

Foto: Pavel Karban, Právo

Policejní hlídky kontrolují u hranic se Slovenskem a Polskem vozidla.

Článek

Podle informací Práva jsou hlídky nejen na silnicích, ale i nádražích, kde předávají utíkajícím Ukrajincům také leták s kontakty na všechna pracoviště azylové a migrační politiky ministerstva vnitra v zemi.

V Česku je 25 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, v Polsku půl milionu

Domácí

Jedno z míst, kde policisté hlídkují, je těsně za slovenskými hranicemi v Mostech u Jablunkova. „Dalekohledem kontrolujeme auta, a když mají ukrajinskou espézetku, tak jej zastavíme. Jedná se hlavně o osobní dodávky a osobní vozy. Ukrajinské autobusy jsme ještě nezaznamenali a kamiony jsou firemní, ty jezdí stabilně,“ popsal jeden ze sloužících policistů.

Do každého vozu pak dají informační leták v ukrajinštině. Příliv vozidel s prchajícími Ukrajinci je větší v odpoledních hodinách. Během jedné směny pak policisté zaznamenávají maximálně desítky ukrajinských aut.

Doufáme, že se budeme moct vrátit. Doufáme.
Jan, uprchlík z Ukrajiny

„Mám naštěstí rodiče v Praze, ale v Kyjevě bychom zůstat nemohli,“ řekl Jan (35) poté, co jej hlídka zastavila, překontrolovala doklady a poučila o možnostech v Česku. Kromě dcery vezl z okupovaného Kyjeva také příbuznou s dětmi. „Jedeme takřka nonstop. Jen jednou jsme se vyspali, na hranicích jsme stáli dva dny,“ popsal.

Ženě ani dětem se mluvit únavou a steskem nechtělo. „Doufáme, že se budeme moct vrátit. Doufáme,“ dodal muž.

Policie obvinila člověka, který schvaloval ruskou invazi na Ukrajinu

Krimi

Moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel uvedl, že Ukrajinci, ať již k nám přijedou s platnými, či propadlými doklady nebo i bez nich, mají dva úkoly: „Zaregistrovat se a vyřídit si zdravotní pojištění. Poté, pokud mají nějaké zázemí, tak odjíždějí ať již po vlastní ose, nebo za asistence hasičského záchranného sboru do tohoto místa. Pokud nemají, tak na základě aktivity hejtmanů v rámci celé České republiky jim bude nabídnuto ubytování,“ objasnil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Policejní hlídky kontrolují u hranic se Slovenskem a Polskem vozidla

Toho, že uprchlická vlna s sebou nese i rizika, si je Kužel vědom. „Mohou se tady chtít dostat ti, co chtějí pomoct, a stejně i ti, co pomoc nepotřebují a chtějí tady třeba páchat trestnou činnost. Proto probíhá tzv. registrace všech osob, které prověřujeme v celonárodních, v podstatě celoevropských systémech,“ ujistil s tím, že pokud policisté objeví tzv. závadovou osobu, tak k ní přistupují úplně stejně jako před konfliktem na Ukrajině.

Reklama

Související články

FOTO: Osmý den války

Před týdnem zahájil ruský prezident Vladimir Putin válečné tažení Ukrajinou. Ukrajinští obránci statečně hájí svou zem a postup Rusů se neodehrává podle...

Putin je vážně nemocný, spekulují média

Ruský prezident Vladimir Putin schválil na začátku minulého týdne invazi na Ukrajinu. Sama Moskva při útoku už ztratila zdrcující počet vojáků. I mezi...

Výběr článků

Načítám