Hlavní obsah

Humanitární koridory do Ruska? Přestaňte manipulovat, zlobí se Kyjev

Kyjev

Kyjev odmítl otevření čtyř humanitárních koridorů slibovaných Moskvou. Vedly totiž na ruské či běloruské území, což Ukrajina považuje za nepřijatelné a žádá po Rusku otevření koridorů směrem na Západ.

BEZ KOMENTÁŘE: Střely zasáhly obytný dům v IrpiniVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Ruská armáda kvůli otevření humanitárních koridorů slíbila od pondělních 8:00 SEČ zastavit palbu. Celkem čtyři cesty ale vedly z ukrajinských měst – Kyjeva, Charkova, Sumy a Mariupolu – přímo do Ruska či běloruského Homelu.

„To je nepřijatelná varianta. Naši lidé nepojedou do Běloruska, aby pak letěli do Ruska,“ řekla ukrajinská ministryně pro reintegraci Iryna Vereščuková.

Vyzýváme Rusko, aby přestalo manipulovat a zneužívat důvěru světových vůdců a otevřelo cesty, které jsme navrhli.
Ukrajinská ministryně Iryna Vereščuková

Ukrajina v reakci zaslala ruské protistraně dopis se svou vizí humanitárních koridorů. Měly by vést do dalších ukrajinských měst: z Charkova do Lvova, Užhorodu a Ivano-Frankivsku; z Volnovachy do Pokrovsku; ze Sumy do Poltavy; z Izjumu do Lozovy; z Balaklije do Pervomajsku a z Mariupolu do Záporoží.

Foto: Ria Novosti / Mapy.cz, Novinky

Trasy Ruskem ohlášených humanitárních koridorů z Kyjeva, Mariupolu, Charkova a Sumy

„Vyzýváme Rusko, aby přestalo manipulovat a zneužívat důvěru světových vůdců a otevřelo cesty, které jsme navrhli. Zachraňte lidi a jejich děti. Pomozte otevřít skutečné, efektivní a humanitární koridory,“ požaduje Ukrajina.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ukrajinci se v rychlosti evakuují z Irpině

Moskva slíbila otevření humanitárních koridorů, některé vedou jen do Ruska

Evropa

Podle map publikovaných agenturou RIA Novosti vedl humanitární koridor z Kyjeva do Běloruska a následnou leteckou přepravou na ruské území. Civilisté z Charkova pak mohli projít pouze do Ruska. Z Mariupolu se sice šlo dostat do dalších ukrajinských měst, ale jen směrem na východ.

BEZ KOMENTÁŘE: Vybombardovaný univerzitní sportovní komplex v CharkověVideo: AP

Sobotní klid zbraní nevyšel

Klid zbraní vyhlásila ruská armáda už v sobotu u východoukrajinských měst Mariupol a Volnovacha, ale nedodržoval se. Podle místních úřadů vinou ruských sil, Rusové tvrdí, že odchodu lidí zabránily ukrajinské nacionalistické síly.

Válka mezi Ukrajinou a Ruskem vstoupila do svého dvanáctého dne. Ruská armáda v noci ostřelovala Charkov i Mykolajiv na jihu Ukrajiny. Ostřelování Charkova a útok na vojenské letiště Vinnycja si v neděli vyžádalo pět obětí mezi civilisty a čtyři mezi vojáky.

Rusové nepřišli k soudu v Haagu, kde Ukrajina žádá zastavení invaze

Válka na Ukrajině

Ve městě Irpiň nedaleko Kyjeva dopadaly bomby na místní nádraží a lidé se museli v rychlosti evakuovat. V Černihivu při ostřelování zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé, k zemi pak šly dvě místní školy.

Rusko od začátku invaze čelí kritice, že útočí na civilní cíle. Moskva to odmítá s tím, že terčem jsou vojenské cíle.

Foto: Ukraine National Police, Reuters

Budova školy v ukrajinském Žitomíru zničená při ruském ostřelování

Podle Kyjeva přišly ruské ozbrojené síly od začátku invaze přes 11 tisíc vojáků. Moskva mezitím informovala o zničení 2396 objektů vojenské infrastruktury. Bilance uváděné oběma zeměmi nelze nezávisle ověřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám